Παράνομα κι επικίνδυνα είναι όσα ζητούσε συγκεκριμένο άτομο, που συναντήθηκε μαζί του σε κοινωνικό δείπνο στις 26 Οκτωβρίου του 2019, το οποίο οργάνωσε ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Το άτομο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, διαφάνηκε αργότερα ότι ήταν πράκτορας του Al Jazeera, το οποίο φαίνεται να υποδυόταν τον «μεσάζοντα» συγκεκριμένου επιχειρηματία που ήθελε να επωφεληθεί από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, σημείωσε, που φαίνεται να τον εμπλέκει μέσα από τα νέα δημοσιεύματα που αναμένεται σήμερα να αποκαλύψει το δίκτυο Al Jazeera, είχε αναφερθεί και έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές, από τον νομικό του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη.

Την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου του 2019 έγινε η συγκεκριμένη καταγγελία, ανέφερε ο κ. Συλλούρης και ανέφερε επίσης ότι κατά το κοινωνικό δείπνο, ο κ. Τζιοβάνης τον είχε προειδοποιήσει πως υπάρχει κίνδυνος από το συγκεκριμένο άτομο.

Ο Al Jazeera, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία, αλλά κάνει άλλα πράγματα.

Ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι έκανε διάφορες ερωτήσεις στο συγκεκριμένο άτομο, που χαρακτήρισε αρκετές φορές ως πράκτορα. Ο συγκεκριμένος «πράκτορας» του είπε ότι ο επιχειρηματίας είναι Κινεζικής καταγωγής, είχε καταδικαστεί αλλά διαμένει στο Χογκ Κόνγκ, κάτι που του κίνησε την περιέργεια και γι’ αυτό έγιναν οι καταγγελίες, σημείωσε. Μετά τη συνάντηση εκείνη, όπως ανέφερε, επέκειτο η επίσκεψη του πρόεδρου της Βουλής στην Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσο υπάρχει η πιθανότητα να δούμε σε βίντεο του Al Jazeera τον πρόεδρο της Βουλής να λέει σε κάποιους ότι «θα σας κανονίσουμε», ο κ. Συλλούρης απάντησε καταφατικά.

«Ναι υπάρχει η πιθανότητα», όπως είπε «και ακόμα περισσότερο, μπορεί να ακούσετε ότι αν δεν τα καταφέρεις στην Κύπρο, μπορούμε να πάμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού ο άνθρωπός σου είναι αθώος». Υποστήριξε ότι οι αναφορές αυτές έγιναν στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης ότι πρόκειται για επικίνδυνο άτομο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι έχει προβεί σε καταγγελία στη Νομική Υπηρεσία και αναμένει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν γρήγορα. Κλείνοντας τη διάσκεψη τύπου, δήλωσε ανοικτός στο μέλλον να δώσει διευκρινήσεις, καθώς αυτό το πράγμα, όπως είπε, «θα πάει πολύ μακριά και είναι ένα δώρο και μια ευκαιρία που μας δόθηκε», κατέληξε.

Δημήτρης Στρατής