Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σήμερα ή ακόμα και αύριο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής, που ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος ξεκινά με την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ στη σύνοδο θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως η ενέργεια είναι σημαντικό μέρος της ατζέντας και τόνισε πως «έχουμε εργαλεία, μέτρα, μπορούμε να ενεργήσουμε ώστε να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση, και επίσης να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ασφάλεια προμήθειας».

Όσον αφορά τα ευρύτερα ζητήματα, σημείωσε πως υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι και πως είναι εφικτό να υπάρξουν αποφάσεις σήμερα, ή ακόμα και αύριο.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να ενεργήσουν από κοινού, κάτι που είναι «θεμελιώδους σημασίας για τα νοικοκυριά, για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η ΕΕ κατάφερε να αναπληρώσει το φυσικό αέριο το οποίο περιόρισε η Ρωσία από την αρχή του πολέμου, και πως «σήμερα πάνω σε αυτή την στερεά βάση η Κομισιόν έχει φέρει ένα ουσιαστικό πακέτο που θα συζητηθεί σήμερα».

Στην πρόταση, πρόσθεσε, κυριαρχούν δύο σημεία. Πρώτον, «το πως θα ελέγξουμε τις τιμές φυσικού αερίου, ειδικά τις απότομες αυξομειώσεις και την χειραγώγηση από τη Ρωσία».

Για αυτό το θέμα υπάρχουν δύο μοντέλα στο τραπέζι, είπε, ένα που αφορά τον δείκτη TTF στην χοντρική τιμή και ένα για μερική αποδέσμευση της τιμής φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρισμού.

Το δεύτερο σημείο αφορά το πώς μπορεί να στηριχθεί η οικονομία σε όλη την Ευρώπη. Πρόσθεσε πως θεωρεί πως χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επένδυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις γενικότερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες και στις διασυνδέσεις, και στη σημασία να γίνει επένδυση στις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ