Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε σήμερα ομιλία, μέσω τηλεσύνδεσης στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας την περαιτέρω υποστήριξη της Ελλάδας τόσο σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού, όσο και σε αυτό των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

«Λέμε το δικό μας “Ελευθερία ή Θάνατος”», είπε ο κ. Ζελένσκι, μιλώντας για την αντίσταση του ουκρανικού λαού στη ρωσική εισβολής.

«Η Ουκρανία ζητεί τις κυρώσεις και όπλα», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν πρέπει κανένα ρωσικό πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκό λιμάνι. Καμία υποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια».

Παραπέμποντας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, ο κ. Ζελένσκι κάλεσε στη δημιουργία «μιας νέας Φιλικής Εταιρίας» για να διασωθεί η Ουκρανία.

«Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία και να παλέψει για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία», σημείωσε.

Ειδικότερα ως προς την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων ομογενών, ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για μια ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη.

«Η Μαριούπολη ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια», είπε ο ίδιος. «[Δ]εν έχει μείνει κανένα κτίριο που να μην έχει πληγεί. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα, ακόμη και το δημοτικό θέατρο. Και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που δεν δίστασαν να χτυπήσουν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί», συμπλήρωσε.

Μίλησε για μια καταστροφή πρωτόγνωρη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, ενώ σημείωσε ότι η Μαριούπολη υπήρξε «επί αιώνες το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά δίπλα σε άλλους κατοίκους» και ότι «αυτή η ειρηνική πόλη ζει τη βία των ρωσικών στρατευμάτων».

Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για την αποστολή βοήθειας, όσο και για τη στάση της στο ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

«Δυστυχώς η Ουκρανία καταστρέφεται παρόλα αυτά. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλος της ΕΕ για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τρόπους διάσωσης», επισήμανε.

«Να μη γίνει η Μαριούπολη οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά να βρούμε τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, ώστε να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος πως όποιος επιτίθεται θα χάσει. Οι ενέργειες της Ρωσίας στράφηκαν ενάντια στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις υπόλοιπες χώρες που καταστράφηκαν», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος προσφώνησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης, έκανε λόγο για μια «ιστορική συνεδρίαση» και εξήρε τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού ενάντια στην ρωσική εισβολή.

«Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή» και ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.