Στην Ολομέλεια για αποδοχή ή απόρριψη η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στην κόψη του ξυραφιού θα κριθεί η προσπάθεια δέκα χρόνων για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.
Στις τέσσερις σήμερα το απόγευμα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η αναπομπή των νόμων που ψηφίστηκαν για την μεταρρύθμιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αναπομπή έχει το αιτιολογικό ότι η Βουλή δεν μπορεί να καθορίζει διοικητικά όρια δήμων και κοινοτήτων στην περίπτωση της σύστασης του νέου δήμου Ακάμα.
Μέχρι στιγμής τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποδεχθούν την αναπομπή. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων τάσσονται κατά, υποστηρίζοντας ότι εάν γίνει αποδεκτή η αναπομπή ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, που θα οδηγήσει την όλη προσπάθεια σε τέλμα.
Στον αντίποδα την αναπομπή αποδέχεται ο ΔΗΣΥ και το πιθανότερο και η ΔΗΠΑ. Διχασμένη παρουσιάζεται η ΕΔΕΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναπομπής, με το αιτιολογικό ότι η ΕΔΕΚ δεν θεωρεί ότι θα εφαρμοστεί πραγματική μεταρρύθμιση. Διαφωνία εκφράζει ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα ψηφίσει εναντίον της αναπομπής. Από θέση αρχής, ανέφερε ο βουλευτής πρέπει να έχει το δικαίωμα η Βουλή να τροποποιεί και να ψηφίζει νόμους, που έρχονται από την εκτελεστική εξουσία.
Το ΕΛΑΜ που ενδέχεται να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα θα τοποθετηθεί στην σημερινή Ολομέλεια, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο καθώς θα καθοριστεί και από απουσίες βουλευτών. Από την Ολομέλεια θα απουσιάζει για προσωπικούς λόγους ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.
Ακόμα και να μην γίνει αποδεκτή η αναπομπή για την μεταρρύθμιση παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναφέρει τους νόμους ώστε κριθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που θα καταστήσει άγνωστο το κατά πόσο η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα εφαρμοστεί εν τέλει.
Ενώπιον της σημερινής Ολομέλειας αναμένεται ότι θα τεθεί και η πρόταση νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ, η οποία κατατέθηκε στον απόηχο τους εμφυλίου που ξέσπασε στο κόμμα, για να μην μπορούν τα δικαστήρια να κρίνουν εσωκομματικές αποφάσεις που σχετίζονται με το καταστατικό.