Λεπτομερή ενημέρωση για την εικόνα στα δημόσια νοσηλευτήρια εν μέσω πανδημίας και τα ζητήματα γύρω από την επαναλειτουργία τους είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από τους επικεφαλής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) καθώς και των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ Ιατρών και νοσηλευτών που συμμετείχαν στην πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στόχος, όπως ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, είναι να επαναδραστηριοποιηθούν το συντομότερο σταδιακά και οι υπόλοιποι χώροι των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πέραν αυτών στους οποίους νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό, ώστε να αρχίσουν να δέχονται ασθενείς με άλλα νοσήματα, πέραν του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ σημείωσε πως ο Οργανισμός στοχεύει στην επανέναρξη της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία την ερχόμενη εβδομάδα, εάν καταστεί εφικτό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ (Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών), Σωτήρης Κούμας, σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί ιατροί μετέφεραν τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τη διαχείριση της πανδημίας και τα προβλήματα που βρήκαν μπροστά τους. Ακολούθησε συζήτηση για τον περαιτέρω σχεδιασμό και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο μέλλον για να αντιμετωπιστεί όσο καλύτερα γίνεται η πανδημία, αλλά και οι χρονίως πάσχοντες.

Πρόσθεσε ακόμη πως δόθηκαν σαφέστατες οδηγίες να υπάρξει συντονισμός ώστε να παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, έχοντας υπόψη την ανάγκη για μείωση του κινδύνου εντός της κοινωνίας.

Ο Αγαθοκλής Χριστοφίδης, πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να στελεχωθούν στο επίπεδο του 2011. Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό, σημείωσε, είναι ότι το κράτος πρέπει να δώσει μια ομπρέλα ασφαλείας τόσο στους λειτουργούς υγείας όσο και στους πολίτες προκειμένου να δοθεί το αίσθημα της ασφάλειας στα νοσηλευτήρια.