Τη δέσμευσή του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα επανέλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας κατά τις τελετές διαπίστευσης των νέων Πρέσβεων της Βουλγαρίας και του Βατικανού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως για να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα ώστε και οι δύο πλευρές να βγουν κερδισμένες.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης μετέφερε στους πρέσβεις την επιδίωξή του για ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ενημέρωσε για το γεγονός ότι αυτή υπονομεύεται από την Τουρκία με σκοπό την επιβολή μιας λύσης δύο κρατών. Ενημέρωσε παράλληλα τους δύο πρέσβης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων.

Η Κύπρος ζητά τη στήριξη της Αγίας Έδρας για διαφύλαξη της θρησκευτικής κληρονομιάς 

Η Κύπρος υπολογίζει στην στήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειές της να διαφυλάξει τη θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Αποστολικού Νούντσιου της Αγίας Εδρας, Αρχιεπισκόπου Τζιοβάνι Πιέτρο Νταλ Τόσο.
Στην ομιλία του σημείωσε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής πέραν του ενός τρίτου του εδάφους της και αναφέρθηκε στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των καθολικών χώρων λατρείας για τις θρησκευτικές ομάδες των Λατίνων και των Μαρωνιτών, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και κινδυνεύει να καταστραφεί πλήρως”, είπε, προσθέτοντας ότι «υπολογίζουμε στη συνεχή υποστήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειές μας να διαφυλάξουμε τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά από σκόπιμη καταστροφή και αδιαφορία».