Οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό είναι περιορισμένες, ενόσω η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς παραμένει αναλλοίωτη, εκτιμά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και αθηναϊκό «Βήμα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζει το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και την αποτυχία διορισμού ενός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «καταβλήθηκαν προσπάθειες από διάφορους προκειμένου να υπάρξει σχετική απόφαση από τον ΓΓ του ΟΗΕ», χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι νεότερο ως προς τον διορισμό απεσταλμένου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζει την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας από τη μια με ικανοποίηση ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί τον διορισμό απεσταλμένου ως «σημαντική παράμετρο στις προσπάθειες δημιουργίας κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών». Από την άλλη, όμως, εκφράζει δυσφορία γιατί «στην έκθεση δεν αναφέρεται πως η πλευρά που υπαναχώρησε όσον αφορά τους όρους εντολής του ειδικού απεσταλμένου που είχαν αποφασιστεί, δεν είναι άλλη από την τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία».

Ωστόσο, στο ερώτημα γιατί δεν αντέδρασε και δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες όταν ο Ερσίν Τατάρ κατέθεσε στη Γενεύη έγγραφο για λύση δύο κρατών, κάτι που ήταν εκτός παραμέτρων ΟΗΕ, ο ΠτΔ είπε πως μια τέτοια ιδέα «δεν αποτελεί απάντηση ούτε και θεωρείται η σοφότερη».