Αυτό που προέχει είναι η προστασία του περιβάλλοντος στο τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα και εκεί που οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι προαιρετικές θα υπάρξουν οι κατάλληλες προσαρμογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του τοπικού σχεδίου του Ακάμα και το κάλεσμα των κοινοτήτων να μην υποκύψει ο Πρόεδρος στους περιβαλλοντιστές, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι θέμα να υποκύψει στους περιβαλλοντιστές, αλλά είναι θέμα να ακολουθήσει η Κυβέρνηση τις οδηγίες της ΕΕ.

Αυτό, όπως εξήγησε, δεν σημαίνει ότι θα παραγνωρίσουμε τα δικαιώματα των κοινοτήτων. «Αυτό που προέχει είναι η προστασία του περιβάλλοντος με βάση τις εκθέσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής εκεί και όπου είναι υποχρεωτικές οι εφαρμογές των συστάσεων. Εκεί όπου είναι προαιρετικές θα υπάρξουν και οι κατάλληλες αναπροσαρμογές, ώστε να μην παραγνωρίσουμε», είπε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε παράλληλα πως ακόμα και στις υποχρεωτικές οδηγίες, δεν είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης να παραγνωρίσει τα δικαιώματα των κατοίκων των κοινοτήτων.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση μπορούν να ικανοποιήσουν τους κάτοικους, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει κατά το μέγιστο δυνατόν να τους ικανοποιήσει.

Τέλος, ερωτηθείς αν έχει ενημέρωση για το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος είπε «όχι ακόμα».

Πηγή: ΚΥΠ