Τη συνέχιση της προφυλάκισης της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στο πλαίσιο της διερεύνησης υπόθεσης διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε το προδικαστικό συμβούλιο, μετά την ακρόαση της παυθείσας αντιπροέδρου που έγινε το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, η κ. Καϊλή εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου του Πρωτοδικείου στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης (Palais de Justice) στις Βρυξέλλες.

Το προδικαστικό συμβούλιο έκρινε αργότερα το απόγευμα αναγκαίο να συνεχιστεί η προφυλάκιση της κ. Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών. Εάν το κάνει, πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Όπως επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση, για σκοπούς προστασίας της έρευνας η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες, ενώ η ενημέρωση του Τύπου θα γίνεται μέσω επίσημων ανακοινώσεων.

Υπενθυμίζεται πως υπό κράτηση τελούν, εκτός από την κ. Καϊλή, ο Ιταλός τέως ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και φερόμενος ως επικεφαλής του δικτύου διαφθοράς Αντόνιο Παντζέρι, ο σύντροφός της κ. Καϊλή και τέως βοηθός του κ. Παντζέρι, Φραντσέσκο Τζίορτζι, και ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice» Νίκολο Φίγκα – Ταλαμάνγκα.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε πως ο κ. Παντζέρι κατέληξε σε «συμφωνία μετάνοιας» με τις ελγικές αρχές, δεσμευόμενος να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με αντάλλαγμα ηπιότερη ποινή.

Πηγή: ΚΥΠΕ