Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια της κυβέρνησης για επιδότηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και το σχέδιο για απευθείας στήριξη αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, από την ερχόμενη εβδομάδα, 40 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι θα λάβουν επιταγές με το εφάπαξ ποσό στήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι η χορηγία για ένα άτομο είναι 1.250 ευρώ
Για 2 μέχρι 5 πρόσωπα η χορηγία είναι 3 χιλιάδες ευρώ
Για 6 μέχρι 9 πρόσωπα 4 χιλιάδες ευρώ
Για 10 μέχρι 50 άτομα η χορηγία είναι 6 χιλιάδες ευρώ.

Σε περιπτώσεις που το προσωπικό είναι και ιδιοκτήτης της εταιρείας, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών, εμπίπτει και είναι δικαιούχος της εφάπαξ στήριξης. Δεν χρειάζεται να γίνουν νέες αιτήσεις, οι δικαιούχοι θα λάβουν επιταγές εάν έτυχαν στήριξης από τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας κατά τη δεύτερη περίοδο (13/04/2020 – 12/05/2020).

Αρχίζει από την Δευτέρα το σχέδιο επιδότησης στεγαστικών δανείων

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως και για το εξαγγελθέν σχέδιο για επιδότηση επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια για σκοπούς ιδιοκατοίκησης. Έχουν εγκριθεί όπως είπε 10 αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία από την ερχόμενη Δευτέρα θα δέχονται αιτήσεις.

Καλύπτει δάνεια που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν από την 1 Μαρτίου 31 Δεκεμβρίου του 2020. Εξαιρούνται στεγαστικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιχορηγείται με άλλα ειδικά σχέδια της κυβέρνησης.

Το ύψος του δανείου του οποίου το επιτόκιο θα επιχορηγείται δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €300.000 Η διάρκεια της επιδότησης του επιτοκίου θα είναι για περίοδο τεσσάρων ετών, και θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (150 μονάδες βάσης).

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αρχίζει και το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και για αυτοτελώς εργαζόμενους. Στόχος είναι η βελτίωση των προοπτικών παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και αυτοτελώς εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία, η οποία θα είναι παρόμοια με αυτή που θα ακολουθείται για τα στεγαστικά δάνεια.

Το σχέδιο καλύπτει δάνεια που εγκρίθηκαν από 1 Μαρτίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020 τα οποία αφορούν ανάγκες κεφαλαίων κίνησης και/ή επενδύσεις.

Η διάρκεια επιδότησης επιτοκίου είναι τα τέσσερα έτη. Το ανώτατο ύψος του δανείου, που μπορεί να παραχωρηθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800 χιλιάδες ευρώ.

Η επιδότηση επιτοκίου θα είναι ως εξής:
Για το 1ο και 2ο έτος μέχρι 350 μονάδες βάσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Για το 3ο – 4ο έτος 200 μονάδες βάσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η επιδότηση είναι 150 μονάδες βάσης.

Δημήτρης Στρατής