Τον τίτλο της «Πράσινης Πόλης της Κύπρου» για το 2021, εξασφάλισε και φέτος ο Δήμος Λεμεσού στα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου, του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ).

Σημειώνεται ότι στα περσινά βραβεία ο Δήμος Λεμεσού είχε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία από τα υποψήφια έργα όλων των Κατηγοριών και παράλαβε την τιμητική διάκριση “Χρυσό Αγρινό 2020”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, η Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης για τα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου, σε επιστολή της ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2022, προς το Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, αναφέρει πως απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο στο Δήμο Λεμεσού, για τα έργα «Δωρεάν Park and Ride» στην κατηγορία «Αειφόρος Διακίνηση και Μεταφορές» και «Ανάπλαση 4 Πλατειών στην Λεμεσό» στην κατηγορία «Αειφόρο Δομημένο Περιβάλλον».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, «από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 η υπηρεσία Park and Ride για δωρεάν μετακίνηση στην πόλη εγκαινίασε το όραμα και την προσπάθεια του Δήμου για βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Είναι μια υπηρεσία που παρέχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και φιλοδοξούμε η Λεμεσός να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις. Το Park and Ride αποτελεί πλέον υπηρεσία για δωρεάν μετακίνηση μέσα στην πόλη, σε όσους οδηγούς παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στο χώρο στάθμευσης στην οδό Επαμεινώνδα. Η υπηρεσία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο άλμα για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Λεμεσό και η χρήση της γίνεται από πολίτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους και φοιτητές καθημερινά»

Ανέφερε επίσης ότι «η ανάπλαση των 4 πλατειών σε συνοικίες της Λεμεσού συνέδραμε στη βελτίωση της εικόνα της περιοχής, στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της βελτίωσης της ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αποτελούν χώροι κοινωνικής συνάντησης των κατοίκων και ιδιαίτερα της νεολαίας με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, σε ΑμεΑ και γενικότερα στους κατοίκους της περιοχής να γυμνάζονται συστηματικά και δωρεάν, σε ένα γειτονικό, εύκολα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον».

Με τη βράβευση αυτή, ο Δήμος Λεμεσού εντάσσεται αυτόματα στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων της Κύπρου του ΚΥΚΠΕΕ.

Η απονομή της Πράσινης Σημαίας θα πραγματοποιηθεί σε Ειδική Επίσημη Τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Η επίδοση της Πράσινης Σημαίας θα γίνει από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.