Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε στην ομιλία του ότι στην απόφαση για διορισμό Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προσμέτρησε το ήθος, την εντιμότητα, την ευθυκρισία την ακεραιότητα του χαρακτήρα που διακρίνει και τους δύο, την εμβριθή γνώση και το άριστο επίπεδο της νομικής τους κατάρτισης και την προηγούμενη πολυετή πείρα και εμπειρία τους στην υπηρεσία τους στη δικαιοσύνη και σε διάφορες συναφείς με τον τομέα της δικαιοσύνης θέσεις.

«Στο πλαίσιο αυτό, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα δικαιώσει στον μέγιστο βαθμό τις ομολογουμένως υψηλές προσδοκίες που απορρέουν από τον διορισμό σας», επεσήμανε.

Προσδοκίες, πρόσθεσε, «τόσο δικές μου, αλλά πρωτίστως του συνόλου των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη ότι στη βάση των αυστηρά καθορισμένων από το Σύνταγμα εξουσιών και αρμοδιοτήτων που σας παρέχει η θέση που αναλαμβάνετε, καλείσθε να περιφρουρήσετε τις αρχές και αξίες που διέπουν κάθε ευνομούμενο κράτος».

Είναι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μια βαριά ευθύνη που κληρονομείτε από τον προκάτοχο σας Κώστα Κληρίδη, τον οποίον και θερμότατα ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή του στην επικράτηση του κράτους δικαίου».

Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος προς τους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, «καλείσθε, επίσης, με απόλυτη ανεξαρτησία στις κρίσεις και τις αποφάσεις σας, να διαφυλάξετε την εύρυθμη λειτουργία, τη νομιμότητα λήψης αποφάσεων και την εντός των ορίων του Συντάγματος συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως των θεσμών και αξιωματούχων του κράτους».

Ο Πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι «στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και της πολιτικής μας τέθηκε εξαρχής η ισοπολιτεία, η ισονομία, η εμπέδωση της χρηστής διοίκησης, ως επίσης η προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του πολίτη από κάθε μορφή αυθαιρεσίας και κατάχρησης της εξουσίας».

«Υπό το πρίσμα αυτό και προς την κατεύθυνση της συνεχούς προαγωγής και διασφάλισης του υπέρτατου αυτού στόχου, ως νομικοί σύμβουλοι του κράτους, έχετε χρέος να εντοπίζετε στοχευμένα τις όποιες αδυναμίες και λάθη και να λαμβάνετε διορθωτικές αποφάσεις», συνέχισε.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεστή αλλαγών και προκλήσεων εποχή που διανύουμε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, αποτελεί ύψιστης σημασίας για τους πολίτες το αίσθημα για την αυστηρή εποπτεία τήρησης των διατάξεων του Συντάγματος, προς προστασία των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών, αλλά και τη διαφύλαξη του κύρους των θεσμών.

Όπως επίσης, για «την ευρύτερη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του τομέα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και συναφών πτυχών του Κυπριακού Δικαίου, που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προωθήσει, την όσον το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματική διερεύνηση εκκρεμουσών υποθέσεων και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης όλων όσων στοιχειοθετούνται εις βάρος τους αδικήματα».

Απευθυνόμενος στους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς είπε ότι «από σήμερα καθίσταστε ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους, ουδείς έχει δικαίωμα παρέμβασης στο έργο σας». Κάτι, πρόσθεσε, «που έπραξα και επί της θητείας του απερχόμενου ενικού Εισαγγελέα. Γνώμονάς σας από τούδε και στο εξής είναι η αταλάντευτη προσήλωση, συνέπεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην επιτέλεση των καθηκόντων σας».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θέτοντας τη δική σας σφραγίδα θα αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση, επιφέροντας μέσα από την ευθυκρισία και το βαθύ δημοκρατικό αίσθημα που σας διακρίνει, ουσιαστικές και ορθολογιστικές τομές στη Νομική Υπηρεσία και όχι μόνο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον απερχόμενο Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε «για την επάρκεια και αφοσίωση που επέδειξε υπηρετώντας την κοινωνία και τον τόπο από τη βαρύνουσα θέση που του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία».

«Η πολύχρονη και ευδόκιμος παρουσία του στα νομικά δρώμενα της πατρίδας μας υπήρξαν σημαντικές προς υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης και των προνοιών του Συντάγματος», σημείωσε. Αναλόγως σημαντική, πρόσθεσε, «υπήρξε και η συνδρομή του στις υπό εξέλιξη εκσυγχρονιστικές προσπάθειες του συστήματος δικαιοσύνης του τόπου μας».

Γιώργος Σαββίδης: Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και απαρέγκλιτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους

Στην αντιφώνησή του εκ μέρους του ίδιου και του Σάββα Αγγελίδη, ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους «έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους του καθήκοντος και της υποχρέωσης που απορρέουν από τους διορισμούς μας, αλλά και των προσδοκιών που τόσο εσείς, κ. Πρόεδρε, όσο και όλη η κοινωνία έχετε».

«Διαδεχόμαστε έναν καταξιωμένο Γενικό Εισαγγελέα, έναν ακούραστο υπηρέτη της δικαιοσύνης, τον Κώστα Κληρίδη, ο οποίος στην πολυετή του θητεία τόσο ως διαπρεπής Δικαστής, αλλά και ως Γενικός Εισαγγελέας υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας με αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα και εντιμότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη «δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια».

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τόλμη, εντιμότητα, αποφασιστικότητα και απαρέγκλιτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο ακέραιο και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού». Και ομοίως, πρόσθεσε, «στο ακέραιο να αρθούμε στο ύψος των όποιων περιστάσεων διασφαλίζοντας τη συνταγματική τάξη και δημόσιο συμφέρον της χώρας μας».

Σεμνά, είπε, «όπως πιστεύω και οι δυο πορευθήκαμε στο σχετικά σύντομο πέρασμά μας από την πολιτική θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη νέα μας τεράστια πρόκληση».

Ο κ. Σαββίδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «με πολλή προσοχή, ορθολογισμό και σύνεση θα πράττουμε πάντοτε υπέρ της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου».

Του κράτους δικαίου, επισήμανε, που είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι όσο πιο ενισχυμένο τόσο πιο δημοκρατικό είναι, κωφεύοντας σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις ή ευνοϊκή μεταχείριση.

«θα εργαστούμε για ανύψωση του κύρους της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες και προάγοντας την υπέρτατη αρχή ότι ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο. Ουδείς βρίσκεται υπεράνω», υπογράμμισε ο νέος Γενικός Εισαγγελέας.