Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, εμφανίστηκαν μετά τη συνάντησή τους, στο Κρεμλίνο, αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, μεταδίδει η γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με το ARD, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, καθώς και ότι οι διπλωματικές δυνατότητες δεν έχουν εξαντληθεί. «Όσο δύσκολη και σοβαρή και αν φαίνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση, αρνούμαι να την περιγράψω ως κατάσταση χωρίς προοπτικές», είπε.
 
Ο Σολτς πρόσθεσε ότι είναι σαφές σε όλους τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ ότι βιώσιμη ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία και όχι εις βάρος της Ρωσίας, καθώς και ότι είναι υποχρέωσή τους ως ηγετών να αποτρέψουν την «πολεμική κλιμάκωση» στην Ευρώπη.
 
Ο Γερμανός Καγκελάριος χαιρέτισε τη μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα καλό σημάδι και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Έδωσε, δε, έμφαση στη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών, μεταξύ άλλων και υπό το Σχήμα της Νορμανδίας, επισημαίνοντας ότι «εδώ χρειαζόμαστε κινητικότητα και πρόοδο».
 
Ο Καγκελάριος πάντως, σύμφωνα με το ARD, άσκησε σαφή κριτική στις ρωσικές ενέργειες λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να βρούμε καμία λογική αιτία για αυτή τη συγκέντρωση στρατευμάτων», ενώ παράλληλα ήταν επικριτικός ως προς την πίεση που ασκείται στην κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία.
 
Σημειώνεται επίσης πως και ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός στη συνέχιση της συνεργασίας με τη Δύση σε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη». Για αυτό και η χώρα του, όπως είπε, ζητά από τη Δύση εγγυήσεις ασφαλείας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση σε αυτά τα αιτήματα.
 
Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενός έργου που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, ως ένα καθαρά οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον έργο, «χωρίς πολιτική απόχρωση».
 
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία και μετά το 2024 ως χώρα διέλευσης του φυσικού αερίου με το οποίο η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη, εφόσον η Δύση το χρειάζεται.
Πηγή: ΚΥΠΕ