Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τη Ρωσία να υποχωρήσει από το κατώφλι του πολέμου και διευκρίνισε ότι οι αναφορές πως η Μόσχα απέσυρε ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Ρωσίας, είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο: δεν είμαστε ο εχθρός σας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας..

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει μία μετωπική αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αλλά εάν η Ρωσία επιτεθεί κατά Αμερικανών στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ “θα απαντήσουν δυναμικά”.

Μπλίνκεν: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διπλωματική οδό»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να λάβουν τη γραπτή απάντηση της Ρωσίας στα έγγραφα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που κοινοποιήθηκαν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, τα οποία προτείνουν συγκεκριμένους τομείς για συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τρίτη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με κοινοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Υπογράμμισε ότι, ενώ η περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε ως αποτέλεσμα μια ταχεία, σοβαρή και ενιαία διατλαντική απάντηση, “παραμένουμε προσηλωμένοι στη διπλωματική οδό και πιστεύουμε ότι απομένει μια χαραμάδα για την ειρηνική επίλυση της κρίσης”, πρόσθεσε.