Οκτώβριος και Νοέμβριος oι “πιο δύσκολοι” μήνες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόμσιο Οργανισμό Υγείας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλει ολικό lockdown τριών εβδομάδων λόγω κορωνοϊού.
Καμπανάκι από τον Υπουργό Υγείας Κωσταντίνο Ιωάννου με αφορμή τη δραματική αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως για να μην καταστρέψουμε όσα με τόσες θυσίες πετύχαμε».
Το θέμα ετοίμασε η Νίτσα Παύλου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει μια άνοδο του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι οποίοι θα είναι “πιο δύσκολοι” μήνες όσον αφορά στην επιδημία του νέου κορονοϊού.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του διεθνούς οργανισμού, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει μια στοχευμένη αντιμετώπιση, κι όχι γενικευμένες καραντίνες.

Στο μεταξύ μέχρι στιγμή περισσότερα από 28,93 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο και 921.437 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από τον εντοπισμό των πρώτων περιστατικών μόλυνσης στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλει ολικό lockdown τριών εβδομάδων λόγω κορωνοϊού.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη χώρα που προχωράει σε τόσο αυστηρά μέτρα για δεύτερη φορά σε εθνικό επίπεδο.

Υπό το φόβο για μαζικές συγκεντρώσεις ενόψει εθνικής εορτής τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα, η οποία τέθηκε σε ισχύ τη Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν προειδοποιήσει πως το υγειονομικό σύστημα θα «λυγίσει» εάν συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να απομακρύνονται για πάνω από 500 μέτρα από την κατοικία τους, με εξαίρεση μόνο τη σωματική άσκηση.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα είναι κλειστά αλλά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά.

Ο δημόσιος τομέας λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες.
Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και όχι περισσότερα από 20 στους εξωτερικούς.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται πως η καραντίνα θα κοστίσει 6,5 δισεκ. σέκελ (1,88 δισεκ. δολάρια) στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση μετά τον κορονοϊό.

Στο μεταξύ στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στο Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή καθολικού lockdown, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με ανάρτηση του στο twitter αναφέρεται στη σημασία τήρησης των μέτρων.

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου «τα παραδείγματα άλλων χωρών πρέπει να μας κτυπούν καμπανάκι ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας και να τηρούμε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ας μην καταστρέψουμε όσα με τόσες θυσίες πετύχαμε».