Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Το εύρημα όσο συγκλονιστικό κι αν χαρακτηρίζεται, είναι περισσότερο αποκαλυπτικό. Μπορεί να μάθαμε για τα ίχνη, που άφησαν οι δεινόσαυροι που ζούσαν στην γη πριν από 113 εκατομμύρια χρόνια, δεν θα μάθουμε, ίσως ποτέ, αν οι σημερινοί «δεινόσαυροι» θ’ αφήσουν κάποιο χνάρι τους στην έρημη γη μας. Αφήστε που πιθανόν να μην διατηρηθεί κάποιος πολύ μακρινός τους απόγονος να το ανακαλύψει!

Σύμφωνα με την είδηση, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, εμφανίστηκαν σε μια αποξηραμένη κοίτη ποταμού στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών πατημασιές δεινοσαύρου του είδους «Ακροκανθόσαυρος». Τα ίχνη του, παρέμεναν θαμμένα κάτω από ιζήματα που καλύπτονταν από νερό, κάτι που βοήθησε στη διατήρησή τους.

Οι επιστήμονες ενθουσιάστηκαν με την εμφάνιση μιας από τις μεγαλύτερες ακολουθίες ιχνών δεινοσαύρων στον κόσμο. Το θηριόποδο εκτιμάται πως είχε ύψος 5 μέτρων και ζύγιζε σχεδόν επτά τόνους. Πώς να μην αφήσει στέρεα πατήματα… Εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς στον καθαρισμό της περιοχής, προκειμένου τα ίχνη να διακρίνονται ευκολότερα.

Η… Αποκάλυψη έχει όμως και μια άλλη παράμετρο. Δυσάρεστη θα λέγαμε, δυσοίωνη για την εξέλιξή της. Καταλάβατε, πως μετά από εκατοντάδες χρόνια, λόγω των υπερβολικά ξηρών συνθηκών αυτό το καλοκαίρι, ο ποταμός έχει στεγνώσει εντελώς στα περισσότερα σημεία, αποκαλύπτοντας τα χνάρια του δεινοσαύρου. Όπως κι άλλα φοβερά… ίχνη.

Αντιληφθήκατε ότι πολλές λίμνες αποξηραίνονται, καλλιεργήσιμα εδάφη ερημοποιούνται και χαντακώνονται, οι παγετώνες λειώνουν, ο ουρανός μας τρύπησε, η στάθμη του νερού της θάλασσας ανεβαίνει, θέλει να πνίξει τη στεριά. Την ίδια ώρα ο αμέριμνος πολίτης κάνει τον περίπατό του, σφυρίζοντας ανέμελα για τα φαινόμενα που απειλούν την ζωή στη γη. Την ίδια την ύπαρξή του, που προφανώς θα χαθεί χωρίς κανένα ίχνος πίσω της.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6