Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε σήμερα για την απόλυση τριών καθηγητριών της Αγγλικής Σχολής στην Λευκωσία, την ώρα που εντός της Βουλής σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας διεξαγόταν συζήτηση για το θέμα.

Με συνθήματα, όπως “Λέμε όχι στις απολύσεις”, εκπαιδευτικοί, μαθητές απόφοιτοί της σχολής και γονείς ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης για απόλυση των εκπαιδευτικών. Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν λόγο για μια παράνομη απόφαση η οποία λήφθηκε επειδή οι τρείς καθηγήτριες συνδικαλίζονταν.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαριλένα Νεοκλέους, καθηγήτρια στην Αγγλική Σχολή, ανέφερε ότι πρόκειται για ποινικοποίηση του συνδικαλισμού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει παρέμβαση από την πολιτεία απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του Σχολείου, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για απολύσεις.
Πρόσθεσε ότι αίτημα τους είναι να βρίσκονται σε ένα σχολείο με υγιείς εργασιακές συνθήκες, όπου η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους θα γίνεται σεβαστή.

Μαθήτρια που αποφοίτησε φέτος από την Αγγλική Σχολή, είπε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρχε κλίμα εκφοβισμού. Για αποικιοκρατικές συμπεριφορές και αυταρχισμό μίλησε η κ. Έλενα Χατζηπέτρου, μητέρα δύο αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής.

Ο Πιερής Πιερή, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, ανέφερε ότι η απόφαση του της Διεύθυνσης παραβιάζει συνδικαλιστικά δικαιώματα που προβλέπονται μέσα από διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της Κύπρου.

Με τους διαμαρτυρόμενους συνομίλησε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μπορεί να ασκήσει πίεση και να επηρεάσει το όποιο αποτέλεσμα. Το ζήτημα, εξήγησε, είναι το καθεστώς του συγκεκριμένου σχολείου, κάτι που εξέτασε η Επιτροπή Παιδείας.

Όπως πληροφορηθήκαμε κατά την συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αναφέρθηκε ότι το θέμα αναμένεται να λυθεί στα δικαστήρια. Κατά την συζήτηση εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή ανέφερε ωστόσο, ότι με βάση τη νομοθεσία ευθύνη για τις αποφάσεις του συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής έχει και το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς είναι το όργανο που το διορίζει. Βουλευτές ζήτησαν να κατατεθεί στη Βουλή και το κατηγορητήριο των απολύσεων, καθώς υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι προσέφυγαν στην Επίτροπο Διοικήσεως και στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιτροπή παιδείας της Βουλής απευθύνθηκε τέλος στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την παράκληση να παρέμβει για να βρεθεί λύση στο θέμα.