Συνολικά 1200 Γάλλοι υπήκοοι που διαμένουν στην Κύπρο έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και δύνανται να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Σέντρικ Μπανιέλ, Πρόξενο της Γαλλίας στην Κύπρο, οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν στη γαλλική πρεσβεία, στη Λευκωσία, την Κυριακή. «Έχουμε μόνο ένα εκλογικό κέντρο για όλο το νησί, θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, δέκα ώρες συνεχόμενες, χωρίς διάλειμμα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή να ψηφίσει», δήλωσε ο κ. Μπανιέλ στο ΚΥΠΕ.

Είπε ότι το μόνο πράγμα σχετικά με αυτές τις βουλευτικές εκλογές που είναι λίγο διαφορετικό από άλλες εκλογές, για παράδειγμα, τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ότι οι Γάλλοι στο εξωτερικό, και μόνο στο εξωτερικό, έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν διαδικτυακά.

Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης εβδομάδας, είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν εφόσον έδιναν τις σχετικές πληροφορίες και λάμβαναν έναν κωδικό που θα τους επέτρεπε να ψηφίσουν διαδικτυακά από την Τρίτη έως την Πέμπτη. Αυτή την εβδομάδα, οι ψηφοφόροι είχαν αυτή την ευκαιρία να το πράξουν από την Τρίτη και πάλι μέχρι την Πέμπτη. Φυσικά, αν ψηφίσουν ηλεκτρονικά, δεν μπορούν να ψηφίσουν και στην πρεσβεία, σημείωσε.

Για τον πρώτο γύρο, συνολικά 287 Γάλλοι υπήκοοι ψήφισαν διαδικτυακά και 104 στην κάλπη, όπως είπε. Η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική.

Όπως σημείωσεε ο κ. Μπανιέλ, η ψηφοφορία γίνεται για την εκλογή Γάλλων βουλευτών και οι Γάλλοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν τους δικούς τους βουλευτές. Η Κύπρος είναι μέρος της Όγδοης Εκλογικής Περιφέρειας για τους Γάλλους κατοίκους στο εξωτερικό μαζί με το Ισραήλ, την Ιταλία, την Αγία Έδρα (Βατικανό), τη Μάλτα, τον Άγιο Μαρίνο και την Τουρκία και ψηφίζουν για έναν μόνο βουλευτή που θα εκπροσωπεί τον γαλλικό λαό που βρίσκεται σε αυτές τις χώρες και όχι για τους βουλευτές που θα εκπροσωπούν τους Γάλλους στη χώρα τους. Το Ισραήλ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Γάλλων πολιτών σε αυτή την εκλογική περιφέρεια και, ως εκ τούτου, την υψηλότερη επιρροή, επεσήμανε.

Συνολικά 400 χιλιάδες Γάλλοι ψήφισαν διαδικτυακά στον πρώτο γύρο των εκλογών, με τον κ. Μπανιέλ να σημειώνει ότι «υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για αυτές τις εκλογές. Αν συγκρίνω με τις ευρωεκλογές που έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες, ψήφισε περισσότερος κόσμος», πρόσθεσε.

 

πηγή ΚΥΠΕ