Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε σήμερα νέα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αντάλλαξε διασυνοριακά πυρά με τη Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο. Την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται αύριο στον δέκατο μήνα του, οι διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποστολή την επόμενη εβδομάδα μιας αντιπροσωπείας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Καταριανούς μεσολαβητές.

Τις τελευταίες 48 ώρες, τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, όπου τελούν υπό πολιορκία περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, σε συνθήκες που κρίνονται «καταστροφικές» από τον ΟΗΕ. Υπάρχει έλλειψη σε νερό και τρόφιμα, το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί και πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά, έχουν πεθάνει από υποσιτισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σήμερα, διασώστες έκαναν λόγο για 10 νεκρούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι δημοσιογράφοι σε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον μιας κατοικίας στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ένας τέταρτος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Επίσης, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι δύο υπάλληλοί της σκοτώθηκαν στο αλ-Μπουρέιτζ (κεντρικά), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «μέλη της Χαμάς εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών» στη Σουζαΐγια κι έκανε λόγο για «καταστροφή όπλων και υποδομών», μεταξύ άλλων σηράγγων, κατηγορώντας «τον εχθρό ότι επιδιώκει να εγκαταστήσει μία βάση» στη συνοικία.

Μάχες διεξάγονται επίσης στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό «εξουδετερώθηκαν τρομοκρατικοί πυρήνες», «καταστράφηκαν πολλές σήραγγες και κατασχέθηκαν όπλα» με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για μια επέκταση του πολέμου στον Λίβανο, στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, κάθε φορά που εντείνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σήμερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά εναντίον ενός στρατιωτικού χώρου» στο Μπέιτ Χιλέλ, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, με τον στρατό να κάνει λόγο για «την αναχαίτιση ενός ύποπτου αεροπορικού στόχου». Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε «τρομοκρατικούς στόχους» στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

πηγή ΚΥΠΕ