Πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σε ότι αφορά την εκλογή του νέου ή της νέας Προέδρου της Βουλής. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ συνεχίζονται οι ζυμώσεις οι οποίες θα κορυφωθούν σήμερα μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας.

Η διαδικασία αρχίζει στις 4 το απόγευμα, ωστόσο ενδέχεται ότι θα γίνει συζήτηση σε ότι αφορά την σειρά με την οποία θα τεθούν τα διάφορα ονόματα υποψηφίων σε ψηφοφορία. Το θέμα μπορεί να φαίνεται διαδικαστικό, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο, ίσως και καθοριστικό, καθότι το κόμμα που ψηφίζει τελευταίο, έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει την τακτική του, αναλόγως της ψήφου των υπολοίπων.

Για την ώρα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουμε στον πρώτο γύρο εκλογής όπου χρειάζονται τουλάχιστον 29 ψήφοι από τους 56, μέχρι και επτά υποψήφιους, από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Τον νέο Πρόεδρο της Βουλής, θα τον μάθουμε ενδεχομένως στον δεύτερο γύρο, όπου χρειάζονται 22 ψήφοι ή στον τρίτο γύρο εκλογής όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πρώτο γύρο εκλογής, υποψηφιότητα θα υποβάλουν η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Υποψηφιότητα υπέβαλαν με μειωμένες πιθανότητες εκλογής επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Ο ΔΗΣΥ με την υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου θα χρειαστεί την στήριξη τουλάχιστον δύο μικρότερων κομμάτων. Θα επιδιωχθεί η στήριξη άλλων κομμάτων κυρίως στον τρίτο γύρο.

Το ΑΚΕΛ σε συνεδρία του Πολιτικού του Γραφείου που έγινε το πρωί αποφάσισε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του γενικού του γραμματέα, διαμορφώνοντας την τακτική του στην συνέχεια.
Στο ΔΗΚΟ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα στηριχθεί η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου ενδεχομένως από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ.

Η ΕΔΕΚ σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει τους βουλευτές να χειριστούν το θέμα. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Σιζόπουλος θα είναι υποψήφιος τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα υποβάλει τελικά υποψηφιότητα ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν ο οποίος αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή. Αφήνεται να νοηθεί ότι η ΔΗΠΑ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να στηρίξει την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, όχι όμως αυτήν του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σε ότι αφορά το Κίνημα Οικολόγων φαίνεται ότι σε περίπτωση που δεν διαφανεί ότι υπάρχει προοπτική εκλογής του κ. Θεοπέμπτου θα κινηθούν προς ένα από τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής κ. Αδάμος Αδάμου είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε συζήτηση για την σημερινή διαδικασία στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Αδάμου απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σενάρια περί πιθανής Υπουργοποίησης του, ανέφερε ότι δεν του έχει γίνει κάποια πρόταση από πλευράς Προεδρικού. Σημείωσε ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από το βουλευτικό αξίωμα παραμένει ενεργός πολίτης και επικαλέστηκε την ιδιότητα του και την προσφορά του ως ιατρός, καθώς ως γνωστόν το όνομα του κ. Αδάμου, φημολογείται για την ανάληψη του Υπ. Υγείας, μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Ιωάννου.