Το Υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών τόσο για επιχειρήσεις όσο και εργαζόμενους, για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν με την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων και σε περίπτωση που δεν τηρούνται, αυτό θεωρείται ποινικό αδίκημα και υπάρχει πρόστιμο.

Αυτό ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, επισημαίνοντας ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για να επιθεωρήσει την τήρηση αυτών των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα πρέπει να επιθεωρηθούν 25 χιλιάδες καταστήματα στο λιανικό εμπόριο.

Ο οδηγός με τα μέτρα θα εκδοθεί σε 10.000 αντίτυπα για να υπάρχει παντού και έχει μεταφραστεί σε 5 γλώσσες.

Ο οδηγός έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, η κυρία Αιμιλιανίδου ρωτήθηκε επίσης, σε πόσους εργαζόμενους έχουν καταβληθεί τα επιδόματα και ανέφερε ότι για την Α’ φάση των σχεδίων, καταβλήθηκαν πριν το Πάσχα σε 140.000 εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε, υπάρχει ένας αριθμός που δεν έχει πληρωθεί, και γίνονται καθημερινά επιπρόσθετες πληρωμές. Ο λόγος της μη καταβολής των επιδομάτων σε όλους, όπως εξήγησε η Υπουργός, είναι ότι για πρώτη φορά έγινε η υποβολή όλων των στοιχείων ηλεκτρονικά και υπήρχαν πολλά λάθη στις αιτήσεις και αρκετά προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα, ενώ καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να διορθωθούν.

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε, ακόμη, πως οι γονείς που θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι με παιδιά κάτω των 15 ετών και ανάπηρα παιδιά, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα.

Αναφερόμενη στα τουριστικά γραφεία και καταστήματα, η κυρία Αιμιλιανίδου επεσήμανε ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι στο σχέδιο μερικής ή πλήρους αναστολής, από τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών τους είναι μειωμένος.

Αναφορικά με τη λειτουργία των υπεραγορών και των φούρνων τις Κυριακές, η Υπουργός ανέφερε πως θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση και θα εκδοθεί σχετικό διάταγμα.

Σε ερώτηση, τέλος, αν υπήρξαν άνεργοι μετά τις 15 Μαρτίου, η κυρία Αιμιλιανίδου είπε πως έγιναν πολύ λίγες απολύσεις και, όπως εξήγησε, αυτός ήταν και ο στόχος των σχεδίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν απολύσεις προσωπικού.

Απόσπασμα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη