Για την επιλογή των οικονομικών δραστηριοτήτων που επανεκκινούν, έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένη στρατηγική μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους και λήφθηκε υπόψη η συνεισφορά στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στα κρατικά έσοδα, καθώς και ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη» κι εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν συμμορφωθούμε σε αυτή τη Β’ φάση, τότε η οικονομία θα μπορεί να αρχίσει να ανακάμψει το 4ο τετράμηνο του 2020 και να κορυφωθεί η ανάκαμψη το 2021».

Για τους τομείς που θα λειτουργήσουν από τις 4 Μαΐου, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το λιανικό εμπόριο συνεισφέρει πάνω από ένα δισ. ευρώ στην οικονομία και εργοδοτεί ποσοστό 9,4% του εργατικού δυναμικού.

Περαιτέρω, οι κατασκευές εργοδοτούν πέραν των 30 χιλιάδων ατόμων και συνεισφέρουν σε ποσοστό 16% στα κρατικά έσοδα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια κρατικής στήριξης σε περίπτωση εκ νέου επιβολή καραντίνας, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε πως  στόχος είναι να πάμε μπροστά και όχι πίσω.

Πρόσθεσε πως το υπουργείο  είχε υπολογίσει ότι με σωστή οικονομική διαχείριση αν η περίοδος του LockDown δεν ξεπερνούσε τους δύο μήνες θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε, γι’ αυτό και λήφθηκαν σκληρά μέτρα στην αρχή ώστε να περιοριστεί η επέκταση της νόσου. Αν  δεν πετύχουμε στο δεύτερο στάδιο μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει τι θα συμβεί, κατέληξε.

Για τους τομείς που θα βασιστεί η Κύπρος για να εξέλθει από την κρίση, ο κ. Πετρίδης είπε πως το θετικό είναι ότι το οικονομικό μοντέλο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της συνεισφοράς τομέων όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ναυτιλία, η έρευνα και καινοτομία, ενώ ο τουρισμός παρά το γεγονός ότι έχει σημειώσει ρεκόρ τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε η συνεισφορά του στο ΑΕΠ.

Για το νομοσχέδιο αναφορικά με τις κρατικές εγγυήσεις είπε πως στόχος είναι να επανακατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό η νέα πρόταση, που λαμβάνει υπόψη και τη διαβούλευση με τα κόμματα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 Για την ανησυχία για αποκοπές μισθών μετά και την απόφαση του Ανωτάτου ο ΥΠΟΙΚ είπε πως αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει και όχι να αφαιρέσει εισοδήματα και σ’ αυτό εδράζεται η όλη προσπάθεια.

Υπέδειξε πως δεν είναι απεριόριστοι οι πόροι του κράτους και δεν πρέπει να τα δώσουμε όλα άμεσα για να αποφύγουμε τυχόν μνημόνια στο μέλλον με αποκοπές κι αύξηση φόρων.

Θέλω να πετύχουμε στη συνετή οικονομική πολιτική για να τα αποφύγουμε αυτά είπε χαρακτηριστικά, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Απόσπασμα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη