Ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τρία χρόνια αναστολή, επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στον Δρ. Ηρακλή Παντελιδάκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο τον Μάιο του 2018, του μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή, 10 ετών από τα Κλαυδιά της επαρχίας Λάρνακας.

Στην απόφαση της η Δικαστής αναφέρει πως “έχω σταθμίσει όλα όσα έχουν αχθεί ενώπιον μου. Με δεδομένη τη σοβαρότητα του αδικήματος, τις προβλεπόμενες υπό του Νόμου ποινές και τις αρχές που έχει θέσει η νομολογία αναφορικά με τα αδικήματα αυτής της φύσης, λαμβάνοντας περαιτέρω, υπόψη και σταθμίζοντας κάθε άλλο σχετικό με την επιμέτρηση της ποινής παράγοντα, η σοβαρότητα του αδικήματος δεν αφήνει το οποιοδήποτε περιθώριο παρά την επιβολή ποινής φυλάκισης. Οι διάφοροι μετριαστικοί παράγοντες στους οποίους έχω αναφερθεί δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν το είδος της ποινής. Τους λαμβάνω όμως υπόψη σε σχέση με το ύψος της”.

Στον κατηγορούμενο Δρ. Ηρακλή Παντελιδάκη επιβάλλεται στην τρίτη κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Η τέταρτη κατηγορία αφορά αμέλεια μικρότερου βαθμού για ακριβώς τα ίδια γεγονότα, επομένως απορροφάται από την τρίτη κατηγορία στην οποία έχει επιβληθεί ποινή. Δεν επιβάλλεται καμία ποινή στην τέταρτη κατηγορία.

Εξετάζοντας κατά πόσο δικαιολογείται η αναστολή της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε η Δικαστής αναφέρει πως “λαμβάνω υπόψη μου το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, την ηλικία του και την οικογενειακή του κατάσταση, τις επιπτώσεις που είχε και έχει το όλο περιστατικό στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και στην προσωπική του ζωή, όπως επίσης και το πόσο βαθιά τον στιγμάτισε το τραγικό αυτό γεγονός, προκαλώντας του βαριά κατάθλιψη. Λαμβάνω υπόψη το χρονικό διάστημα το οποίο έχει παρέλθει σε συνάρτηση με τον αποτρεπτικό ρόλο που καλείται μεταξύ άλλων να επιτελέσει η ποινή”.

Σε σχέση με τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος αναφέρει η Δικαστής, “θα λάβω υπόψη ότι από τις πράξεις του κατηγορουμένου η πράξη που αφορούσε τον κίνδυνο που ανέλαβε να δει μόνος του την ακτινογραφία έγινε εντός του πλαισίου της κακής θα έλεγα πρακτικής που επικρατούσε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας να μη γνωματεύονται οι ακτινογραφίες από ακτινολόγο”.

Η Δικαστής συνυπολόγισε τα όσα έχουν αναντίλεκτα λεχθεί από τον δικηγόρο του σε σχέση με την αναφορά του ονόματος του στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τον διασυρμό που έχει υποστεί από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεχόμενος κατάρες, ύβρεις, χλεύη.

Όλα τα προαναφερθέντα συνηγορούν, αναφέρει η Δικαστής, “στο να ασκηθεί η διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου υπέρ του κατηγορουμένου και επομένως δικαιολογείται η αναστολή της ποινής φυλάκισης που έχει επιβληθεί. Η ποινή φυλάκισης αναστέλλεται για τρία έτη από σήμερα”.

Υπενθυμίζεται πως ο 10χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όταν ενώ έπαιζε καλαθόσφαιρα την ώρα της γυμναστικής στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού όπου φοιτούσε, έπεσε στο έδαφος και χτύπησε στο κεφάλι.

Αφού εξετάστηκε από τους γιατρούς του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, απολύθηκε ενώ λίγες ώρες αργότερα, η μητέρα του μετέφερε τον δεκάχρονο πίσω στο Νοσοκομείο, αφού είχε πόνους στο κεφάλι.

Ο 10χρονος είχε μεταφερθεί ακολούθως με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου απεβίωσε στο χειρουργείο.