Ο νέος Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των νομικών περιορισμών κατά του κορωνοϊού στις 19 Ιουλίου.

«Δε βλέπουμε λόγο να πάμε πέρα από τις 19 Ιουλίου για την άρση όλων των περιορισμών», είπε ο διάδοχος του Ματ Χάνκοκ στην πρώτη κοινοβουλευτική του εμφάνιση από το νέο του πόστο. «Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τζάβιντ είπε επίσης ότι η προαναγγελία άρσης των περιοριστικών μέτρων προσφέρει βεβαιότητα στις επιχειρήσεις και ότι η κυβέρνηση θέλει κάθε βήμα επιστροφής στην κανονικότητα να είναι «μη αναστρέψιμο».

«Οι περιορισμοί στις ελευθερίες μας πρέπει να τερματιστούν, χωρίς να περιμένουμε ούτε στιγμή παραπάνω από όσο είναι αναγκαίο», πρόσθεσε. Για αυτό, κατέληξε, η 19η Ιουλίου παραμένει το χρονικό σημείο τερματισμού των περιορισμών και μιας «νέας αρχής».

Ο κ. Τζάβιντ παραδέχθηκε παρόλα αυτά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα κατέστη πιο δύσκολη από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία ανταγωνίζεται την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος. Σημείωσε όμως ότι τα εμβόλια αποδίδουν, ακόμα και κατά της παραλλαγής Δέλτα.

Τόνισε ότι δύο δόσεις του εμβολίου είναι εξίσου αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα όσο και έναντι της βρετανικής παραλλαγής Άλφα ως προς την πρόληψη νοσηλειών. Ως εκ τούτου, έχει διαρραγεί ο δεσμός μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλειών και για αυτό ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλός παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα.

Οι δε αυξήσεις στις νοσηλείες, που έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές Μαΐου αλλά απέχουν πολύ από τα επίπεδα των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, είναι εντός των προβλέψεων των επιστημόνων, είπε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.