Θα δοθεί πίστωση χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο για το θέμα των ασφαλτικών και για την βιομηχανική ζώνη που είναι πλησίον της οικιστικής περιοχής Ζυγίου, δήλωσε ο Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής των 9 κοινοτήτων Βασιλικού, κοινοτάρχης Καλαβασσού, Λευτέρης Φωκά, ύστερα από την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που μελέτησε τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής Βασιλικού. Είπε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί και σε επόμενη σύσκεψη, η οποία θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

«Για το θέμα της βιομηχανικής ζώνης που είναι κοντά στην οικιστική περιοχή Ζυγίου και το θέμα των ασφαλτικών δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Εμείς περιμέναμε σήμερα να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, όμως θα δώσουμε πίστωση χρόνου, έστω τον Οκτώβριο να έχουμε θετικά αποτελέσματα», είπε.

Ο κ. Φωκά σημείωσε ωστόσο ότι για πέντε άλλα θέματα υπήρξε θετική έκβαση.

«Είχαμε μια σύσκεψη εδώ στο Προεδρικό, ήταν πολύ εποικοδομητική. Έχουμε εκλάβει θετικά αποτελέσματα σχετικά με τα πέντε από τα επτά αιτήματα που είχαμε. Έχουμε διερευνήσει τα θέματα υγείας-ασφάλειας, την αναβάθμιση των εργοστασίων για τα οποία έχουν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε.

Για το εργοστάσιο ΟΕΔΑ Λεμεσού, ο κ. Φωκά ανέφερε ότι με βάση κάποια χρονοδιαγράμματα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, «θα υπάρχει μια μελέτη ούτως ώστε να διορθωθεί και να μπορεί να παράγει, να γίνεται καύσιμη ύλη σε πράσινη ενέργεια».

Έχουμε βάλει, συνέχισε, κάποια χρονοδιαγράμματα για την ρύπανση από τα φουγάρα της ΑΗΚ, τα οποία από τον Ιούνιο εκπέμπουν πάνω από τα όρια της περιβαλλοντικής άδειας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εξήγησε, σταδιακά, οι τρεις από τις πέντε μηχανές παραγωγής ενέργειας θα διορθωθούν μέχρι τον Μάιο του 2024. Η πρώτη θα μπει μέχρι την Άνοιξη του 2023, η δεύτερη μέχρι το Φθινόπωρο και η τρίτη μέχρι την Άνοιξη του 2024, είπε.

Όπως ανέφερε για την βιομηχανική ζώνη η οποία έχει επηρεάσει κατοικίες στο Ζύγι που είναι πολύ κοντά, έχουν εισηγηθεί η ζώνη να μετατραπεί σε Β για να εξυπηρετεί τις βιομηχανίες σε θέματα γραφείων και αποθήκες, θέμα το οποίο θα μελετήσει η Πολεοδομία.

«Θα έχουμε νέα σύσκεψη αρχές του Οκτώβρη αφού εξεταστεί και η πρόταση που έχουμε βάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των ασφαλτικών – που είμαστε κάθετοι και δεν το αποδεχόμαστε στην περιοχή μας – να εξευρεθεί εναλλακτική περιοχή για την μεταφορά τους», πρόσθεσε.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στην σύσκεψη, είπε ο κ. Φωκά, είναι η αναβάθμιση των εργοστασίων και η τήρηση της περιβαλλοντικής άδειας, η οποία εκδίδεται για να λειτουργήσει μια βιομηχανία.

«Αυτό θα γίνεται με έλεγχο τον οποίο θα κάμνει ένα εξειδικευμένο άτομο, το οποίο θα προσληφθεί από το κράτος και στην επιτροπή που θα τα ελέγχει θα υπάρχει και άτομο από τους κοινοτάρχες της περιοχής», σημείωσε.

Για το θέμα των ελαστικών, ανέφερε ότι «εμείς δεν δεχόμαστε να συνεχίσει η λειτουργία της ανακύκλωσης των ελαστικών εάν δεν γίνουν οι σωστές προδιαγραφές δηλαδή να γίνει περίφραξη, να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και μέτρα για την πυρόσβεση. Εντός ενός-δύο μηνών θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει».

Το άλλο θέμα, συνέχισε, είναι αυτό του αποχετευτικού, που «πιο παλιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει ένα σύστημα που θα επωφελούνται όλες οι κοινότητες και το οποίο θα προχωρήσει για κατασκευή».

Ερωτηθείς για τα ασφαλτικά, ο κ. Φωκά είπε πως «μέχρι τώρα δεν είχαν αποδεχθεί εναλλακτική πρόταση για να εξεύρουν άλλη περιοχή. Αυτή την στιγμή θα το συζητήσουν. Θα αναλάβει η Πολεοδομία και το Υπουργείο Γεωργίας που είναι υπεύθυνο για τα ασφαλτικά για να ψάξουν για νέες περιοχές και θα το συζητήσουμε στην επόμενη σύσκεψη, αρχές του Οκτωβρίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ