Είναι υποχρέωση της Κύπρου να καταθέσει κοστολογημένα σχέδια τα οποία για να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την εφαρμογή δράσεων που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι τα σχέδια πρέπει να έχουν ένα βαθμό ωριμότητας, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το 2026.

Υπολογίζεται, όπως είπε, ότι το Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου αναμένεται ότι θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η εφαρμογή του Σχεδίου αναμένεται να επιφέρει άνοδο της τάξης του 16% στο εθνικό ΑΕΠ, σε βάθος είκοσι ετών.

Παρουσιάζοντας στοιχεία του σχεδίου, ανέφερε ότι αποτελεί μέρος της απάντησης της Κομισιόν στην πανδημική κρίση.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης (ΕΣΑΑ), μαζί με το πρόγραμμα «Θάλεια», αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προς επίτευξη του κοινού στόχου ανάκαμψης της οικονομίας και αναμόρφωσης του μοντέλου της οικονομίας, είπε, προσθέτοντας πως τα δύο εργαλεία θα συνδυαστούν με τις ιδιωτικές επενδύσεις.