Ο Ντέιβιντ Ντούσμαν, ο τελευταίος επιζήσας στρατιώτης που έλαβε μέρος στην απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1945, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών.

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή το βράδυ, σε μια κλινική του Μονάχου, όπως ανακοίνωσε η εβραϊκή πολιτιστική κοινότητα IKG της πόλης την Κυριακή, περιγράφοντάς τον ως έναν απελευθερωτή «ήρωα του Άουσβιτς».

Ο Ντούσμαν, ένας στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού που αργότερα θα γινόταν διεθνής αθλητής ξιφομαχίας, ήταν εκείνος που με το σοβιετικό τανκ Τ-34 που οδηγούσε, ισοπέδωσε τον ηλεκτρικό φράχτη του Άουσβιτς στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση των κρατουμένων του στρατοπέδου θανάτου.

«Δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα για το Άουσβιτς», είχε δηλώσει μιλώντας για εκείνη την ημέρα σε συνέντευξή του το 2015, στην Sueddeutsche daily. Μπαίνοντας είδε «παντού σκελετούς».

«Παραπατούσαν βγαίνοντας από τους στρατώνες, κάθονταν και ξάπλωναν ανάμεσα στους νεκρούς. Ήταν αποτρόπαιο. Δώσαμε σε όλους τρόφιμα σε κονσέρβες και αμέσως τρέξαμε να κυνηγήσουμε τους φασίστες», συνέχισε.

Μόνο μετά το τέλος του πολέμου ενημερώθηκε για την κλίμακα του αποτροπιασμού εντός του στρατοπέδου.

Από τους έξι εκατ. Εβραίους που εξοντώθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, περισσότεροι από ένα εκατ. δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, κυρίως στους διαβόητους θαλάμους αερίων του. Εκτός από τους Εβραίους, δεκάδες χιλιάδες ομοφυλόφιλοι, Ρομά, αριστεροί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Ναζί.

Ο Ντούσμαν ήταν ένας από τους 69 στρατιώτες του τάγματός του που επιβίωσαν του πολέμου, όμως υπέστη σοβαρά τραύματα.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να γίνει ένας κορυφαίος ξιφομάχος της Σοβιετικής Ένωσης και ένας από τους σημαντικότερους προπονητές του αθλήματος, όπως ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Ντούσμαν:

«Όταν γνωριστήκαμε το 1970, αμέσως μου πρόσφερε τη φιλία και τις συμβουλές του, παρά τις προσωπικές του εμπειρίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Άουσβιτς και το γεγονός ότι και ο ίδιος είχε εβραϊκή καταγωγή», σημείωσε ο Γερμανός Μπαχ.

«Ήταν μια τόσο ουσιαστική ανθρώπινη χειρονομία, που ποτέ, μα ποτέ, δεν θα μπορέσω να την ξεχάσω», πρόσθεσε.

Μέχρι πριν τέσσερα χρόνια πριν, συνέχιζε να πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στην λέσχη ξιφομαχίας του και να παραδίδει μαθήματα, τόνισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.