Αβοκάντο Μεξικού, ακτινίδια Ν. Ζηλανδίας, Μοσχάρι Γαλλίας, μπανάνες από το Εκουαδόρ. Πολλά από αυτά, και άλλα προϊόντα, τοποθετούνται στο καλάθι των αγορών μας και έτσι γίνονται μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί από πού έρχονται όλα αυτά τα προϊόντα και πόσα χιλιόμετρα διανύουν μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας; Τη σημερινή εποχή, τα διάφορα αγαθά διανύουν  έναν τεράστιο αριθμό «τροφοχιλιομέτρων». Τα τροφοχιλιόμετρα είναι όρος που αναφέρεται στις αποστάσεις από τον τόπο παραγωγής των προϊόντων μέχρι το σημείο που καταλήγουν, δηλαδή το σημείο της κατανάλωσης.

Αφετηρία της σκέψης των «τροφοχιλιομέτρων» ήταν η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Αγγλία, όπου ο Βρετανός καθηγητής, Tim Lang, συνέδεσε τη μεταφορά των τροφίμων από τον ένα τόπο στον άλλο με διάφορους οικολογικούς, κυρίως, παράγοντες.

Μια σημαντική περιβαλλοντική παράμετρος είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το κάθε μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των προϊόντων. Πολλές έρευνες παρουσιάζουν ότι το συσκευασμένο γάλα από την Αυστρία διανύει περίπου 1.300 χιλιόμετρα, το ρύζι από την Ινδία 5.000 χιλιόμετρα, τα μήλα από τη Βραζιλία 10.000 χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα με τη μεταφορά των προϊόντων με τα διάφορα μέσα συγκοινωνίας, εκπέμπονται αντίστοιχες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η ντόπια αγορά είναι πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε ότι, αγοράζοντας προϊόντα του τόπου μας καθημερινά για έναν χρόνο, μειώνονται κατά 400 κιλά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η προσπάθεια μείωσης των τροφοχιλιομέτρων των προϊόντων που καταναλώνουμε μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος,  στηρίζοντας παράλληλα και την εγχώρια αγορά.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού