Στις 28 Ιανουαρίου του 1820, τα μάτια δύο εξερευνητών αντίκρισαν μια νέα ήπειρο. Ένας Γερμανός και ένας Ρώσος ναύαρχος ήταν οι πρώτοι που κατέγραψαν επίσημα, για λογαριασμό του αυτοκρατορικού ρωσικού ναυτικού, την ύπαρξη της Ανταρκτικής: της νοτιότερης και ψυχρότερης ηπείρου της Γης.

Η πρώτη αναφορά σε έναν νότιο πόλο που θα αντιστάθμιζε την ύπαρξη του βόρειου γίνεται από τον Αριστοτέλη. Καθώς αναφέρεται στους ανέμους, υποθέτει πως, όπως σε εμάς υπάρχει ο βοριάς, έτσι και από τα μέρη «τῆς ἐκεῖ ἄρκτου» όπως λέει, θα υπάρχει και κάποιος αντίστοιχος άνεμος. Σε αυτή την άρκτο, δηλαδή τον βορρά, χρωστάει το όνομά της η έκτη ήπειρος της Γης. Ανταρκτικός, ο αντίθετος του βορρά.

Στο έδαφος της Ανταρκτικής έχουν ανακαλυφθεί πολλοί μετεωρίτες οι οποίοι δίνουν στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες. Και στον ουρανό της έχει εντοπιστεί μία τεράστια τρύπα του όζοντος, η οποία επίσης δίνει σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες. Τελικά, φαίνεται πως δεν έχει μείνει σ’ αυτόν τον πλανήτη, ούτε μια τόση δα γωνίτσα που να μην κινδυνεύει να καταστραφεί από τον άνθρωπο…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη