Το κυπριακό αγρινό, λόγω της μοναδικότητάς του, της σπανιότητας και της χάρης του, θεωρείται σύμβολο για την Κύπρο. Είναι ενδημικό ζώο, δηλαδή το συναντούμε μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ζει στο νησί για περισσότερα από 8.000 χρόνια. Πιστεύεται πως πρόκειται για απόγονο άγριου προβάτου ασιατικής προέλευσης, που έφεραν στο νησί προϊστορικοί άνθρωποι.

Το αγρινό απαντάται σήμερα σε μια ορεινή, δασώδη περιοχή, με πυρήνα το Δάσος της Πάφου, στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού μας.

Παρόλο που η ενεργή διαχείριση και προστασία είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού των αγρινών από μερικές δεκάδες τη δεκαετία του 1930 σε περισσότερα από 3.000 στις μέρες μας, το αγρινό εξακολουθεί να θεωρείται σπάνιο είδος. Με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται ότι στο παρελθόν υπήρχαν αγρινά σε αφθονία, τουλάχιστον σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού.

Σε ανασκαφέντα μωσαϊκά φαίνεται ότι το αγρινό ήταν πολύ γνωστό κατά την ελληνορωμαϊκή εποχή, ενώ αναφέρεται επίσης σε μεσαιωνικά κείμενα διαφόρων επισκεπτών ως «κριός» ή «αγριοπρόβατο». Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται στις περιγραφές κυνηγετικών εξορμήσεων που οργάνωνε η αριστοκρατία εκείνης της εποχής.

Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του αγρινού; Ας αποφύγουμε την επέκταση οικισμών και καλλιεργειών σε περιοχές που συνορεύουν με την περιοχή εξάπλωσης των αγρινών. Ας αποφύγουμε το παράνομο κυνήγι των αγρινών μας.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού