Συχνά ταλαιπωρούμαστε από διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία μας και αλλοιώνουν την καθημερινότητά μας. Από πολύ παλιά οι πρόγονοί μας είχαν ξεχωρίσει ορισμένα φυτά χάρη στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δύο πολύ γνωστοί θεραπευτικοί θάμνοι του τόπου μας είναι η σπατζιά και η ξισταρκά.

Η σπατζιά, ή αλλιώς φασκόμηλο, θεωρείται ότι βοηθά πολύ σε περιπτώσεις βρογχικών, βήχα, άσθματος, φαρυγγίτιδας και λαρυγγίτιδας, ενώ παράλληλα περιέχει συστατικά που πικρίζουν το μητρικό γάλα και σταματούν την παραγωγή και την έκκριση του. Επίσης, το τσάι σπατζιάς είναι ευστόμαχο και αντιπυρετικό [1,5]. Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική δράση της σπατζιάς είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση [5]. Για το λόγο αυτό, συστήνεται για εφιδρώσεις και εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης [7]. Επιπλέον, βοηθά στην εξάλειψη της ακμής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ισχυρό απολυμαντικό χώρου από μικρόβια και ασθένειες [5].

Ένας εξίσου σημαντικός θεραπευτικός θάμνος είναι και η ξισταρκά. Τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού αυτού εκκρίνουν μια ουσία, το λάδανο, το οποίο παλαιότερα θεωρείτο ένα από τα πιο σπουδαία φάρμακα. Σύμφωνα με τους σύγχρονους βοτανοθεραπευτές, το λάδανο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τη διάρροια και τον πονόδοντο. Επίσης, το τσάι από νεαρά μπουμπούκια της ξισταρκάς είναι ωφέλιμο για τη χοληστερόλη.

Ας αξιοποιήσουμε το πλούσιο φαρμακείο της φύσης.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)

Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού