Η Salvia veneris, ή Σάλβια της Αφροδίτης, είναι ένα ενδημικό είδος της Κύπρου που περιορίζεται σε μια περιοχή (5 θέσεις), βόρεια και δυτικά της Κυθρέας. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάζεται και Σπατζιά της Κυθρέας. Ευδοκιμεί σε υψόμετρο 150-500m. Προηγουμένως, το είδος είχε εντοπιστεί μόνο σε δύο μικρές περιοχές στην κορυφή ασβεστολιθικών λόφων, όμως μια  εργασία πεδίου στην περιοχή, την Άνοιξη του 2004, έδειξε ότι αναπτύσσεται σε μια συνεχή έκταση 12 χλμ, κυρίως πάνω σε ένα συγκεκριμένο υπόστρωμα που ονομάζεται Σχηματισμός της Κυθρέας.

Μικρό μέρος του πληθυσμού αναπτύσσεται επίσης σε πυριγενή πετρώματα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4000 άτομα του είδους. Το είδος αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως CR (Κρίσιμα Κινδυνεύον) σύμφωνα με τα κριτήρια του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN B1ab (i,iii). Το αρωματικό αυτό είδος απειλείται από αναδασώσεις, κατασκευή δρόμων, βόσκηση, στρατιωτικές δραστηριότητες και σκόνη από τα γειτονικά λατομεία, ενώ προστατεύεται και από τη Σύμβαση της Βέρνης. Επίσης, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλουμένων ειδών της Κύπρου.

Είναι σημαντικό να προστατευθεί αυτό το μοναδικό ενδημικό είδος του τόπου μας για να το γνωρίσουν και οι επόμενες γενεές.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού