Η Προύνος η γλυκεία, που έχει το επιστημονικό όνομα Prunus dulcis, είναι η γνωστή μας αμυγδαλιά ή, στα κυπριακά, αθασιά. Το δημώδες αυτό όνομα προήλθε από τη Θασίαν αμυγδαλήν (από το νησί Θάσος).

Ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Σε κάθε καρπό, το αμύγδαλο, υπάρχουν 1-2 σπέρματα, τα οποία είναι πικρά στα άγρια φυτά και γλυκά στα καλλιεργούμενα φυτά. Η ωρίμανσή τους είναι από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι οι μεσογειακές. Λόγω της φυσικής επιλογής, η συντριπτική πλειονότητα των αμυγδάλων των αγριαμυγδαλιών είχε πολύ πικρή γεύση, ώστε να αποφεύγεται το τσιμπολόγημά τους από τα πουλιά. Όμως, η ανθρώπινη παρέμβαση μέσω της τεχνητής επιλογής, επέλεξε τους ελάχιστους άπικρους καρπούς και τους καλλιέργησε συστηματικά, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε πολλούς άπικρους καρπούς και ελάχιστους πικρούς.

Η ψίχα των γλυκών αμυγδάλων χρησιμοποιείται για διακόσμηση ή ως συστατικό για γεύση σε εδέσματα, είδη ζαχαροπλαστικής και ζυμαρικά.

Το αμυγδαλέλαιο και ο χυμός των αμυγδάλων χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική, την παραγωγή σουμάδας και για τον αρωματισμό ηδύποτων, κρασιού, σιροπιών και γλυκών. Παρασκευάζεται επίσης γλυκό του κουταλιού.

Η πανέμορφη ανθισμένη αμυγδαλιά αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς λογοτέχνες και ζωγράφους. Το τραγούδι της «ανθισμένης αμυγδαλιάς» γράφτηκε από τον Γεώργιο Δροσίνη και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1882 και μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες.

Μεγάλες εκτάσεις από πανέμορφες αμυγδαλιές έχουμε στην περιοχή του χωριού Λιμνάτι, όπου γίνεται και η Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού