Κάθε χρόνο, η 21η ημέρα του Μάρτη μάς φέρνει ημερολογιακά την άνοιξη. Κάθε χρόνο στις 20 ή στις 21 Μαρτίου, στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, έχουμε εαρινή ισημερία. Από ‘δω και στο εξής, η άνοιξη θα «εκρήγνυται» στα δέντρα και στα σπαρτά της κι εμείς, μέχρι τις 21 Ιουνίου και το θερινό ηλιοστάσιο, θα ζούμε τις ημέρες οι οποίες θα γίνονται πιο μεγάλες από τις νύχτες μας.

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, μαζί με τον ερχομό της άνοιξης γιορτάζουμε και την ποίηση, μια που η UNESCO το 1999 καθιέρωσε αυτήν την ημέρα ως την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Έχουμε την ευκαιρία οι άνθρωποι να μάθουμε τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να γράφουν ή να τραγουδούν ποιήματα από τότε που κάθισαν γύρω από τη φωτιά… Να σκεφτούμε γιατί ο Όμηρος, ο δικός μας Όμηρος από το 900 π.Χ., είναι σήμερα, 30 αιώνες μετά, παγκοσμίως ο πιο διαβασμένος και πολυμεταφρασμένος ποιητής.

Ο Γιώργος Σεφέρης είπε πως «η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν αν η πνοή μας λιγόστευε;» Και ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε πως «η ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας».
«Όταν μιαν άνοιξη χαμογελάσει/ θα ντυθείς μια καινούργια φορεσιά/ και θα ‘ρθεις να σφίξεις τα χέρια μου/παλιέ μου φίλε», έγραψε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, κι εμείς ας βάλουμε τα καλά μας και ας ανοίξουμε πνεύμα και ψυχή σε μιαν άνοιξη που είναι εδώ και ξέρει να κάνει την ποίηση και τη ζωή να ανθίζουν.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη