Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 που εμφανίστηκε το πλαστικό μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί σχεδόν 6 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού, ποσότητα που θα αρκούσε για να καλυφθεί με πλαστική μεμβράνη ολόκληρος ο πλανήτης. Στις μέρες μας, το πλαστικό βρίσκεται παντού, από το σπίτι μας μέχρι τις παραλίες και τους ωκεανούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου πετρώματος, γνωστό ως «πλαστικοπαγές», που διαμορφώνεται όταν λιωμένα πλαστικά απόβλητα από τις ακτές αναμειγνύονται με ιζήματα, κομμάτια λάβας και οργανικά σκουπίδια.

Τα πρώτα «πλαστικοπαγή» πετρώματα αναγνωρίστηκαν στο Καμίλο Μπιτς της Χαβάης, μιας από τις πιο βρώμικες ακτογραμμές στον κόσμο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πετρώματα με πλαστικά είναι πιθανό να σχηματίζονται οπουδήποτε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, όπως στις χωματερές, μαζί με κάποια πηγή θερμότητας, όπως οι δασικές πυρκαγιές. Λόγω του ότι η πυκνότητα του «πετρώματος» αυτού είναι πολύ μεγαλύτερη από τα κανονικά πλαστικά, τα «πλαστικοπαγή» ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος της γεωλογικής ιστορίας της Γης και να γίνουν ένα θλιβερό ίχνος της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη μας.

Εμείς, για να αποτρέψουμε τη δημιουργία περαιτέρω «πλαστικοπαγών» πετρωμάτων, μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή σκουπιδιών. Να αποφύγουμε την αγορά προϊόντων και κυρίως πλαστικών που δεν μας είναι απαραίτητα, ή πλαστικών μιας χρήσης. Ας επαναναχρησιμοποιήσουμε τα αντικείμενα που μπορούμε. Αφού ελαττώσουμε τα απορρίμματά μας, ας ανακυκλώσουμε ό,τι απέμεινε.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού