Το κρέας αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές πρωτεϊνών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος αυξάνεται δραματικά χρόνο με τον χρόνο αφού, όπως υπολογίζεται, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος ενδέχεται να διπλασιαστεί κατά τη χρονική περίοδο 2000-2050.

Στην Κύπρο, η ετήσια κατανάλωση κρέατος ανά άτομο ανέρχεται στα 78 kg. Πώς θα μπορούσε όμως η αυξημένη παραγωγή και κατανάλωση κρέατος να επηρεάσει το φυσικό περιβάλλον και ποιες είναι οι επιπτώσεις από αυτή την αύξηση;

Αρχικά, ένας τεράστιος αριθμός ζώων θανατώνονται ετήσια, αφού στην Κύπρο μόνο το 2013 καταναλώθηκαν 48,665 τόνοι χοιρινού κρέατος και 21,823 τόνοι πουλερικών, αριθμοί που μεταφράζονται σε 608,764 χοίρους και 10,901,604 κοτόπουλα.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση κρέατος συνδέεται με την αύξηση των πληθυσμών των κτηνοτροφικών ζώων, που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των αναγκών σε σιτηρά. Δημιουργείται έτσι η ανάγκη επέκτασης των καλλιεργούμενων με σιτηρά εκτάσεων και δημιουργία νέων βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Επίσης, η εντατική κτηνοτροφία απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού αφού, μόνο για την παραγωγή 1kg χοιρινού κρέατος, απαιτούνται 5,988 lt νερού ενώ ο απαιτούμενος όγκος νερού πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση του βοδινού και του αρνίσιου κρέατος, με 15,415 lt/kg και 10,418 lt/kg αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, ο αυξημένος αριθμός κτηνοτροφικών ζώων συνοδεύεται από αυξημένη παραγωγή περιττωμάτων πλούσιων σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία οδηγούν σε φαινόμενα νιτρορύπανσης των εδαφών και των υδάτων.

Τέλος, η εντατική κτηνοτροφία συμβάλλει στην εντατικοποίηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αφού στην κτηνοτροφία αποδίδεται περίπου το 14,5% των αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωπογενείς ενέργειες.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού