Πως δεν πρόκειται να «κλειδώσει» τους ναούς για τους πιστούς στη Μητρόπολή του διαμηνύει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, δηλώνοντας έτοιμος να συρθεί στα δικαστήρια από την Πoλιτεία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Σε εγκύκλιό του, ο Πανιερώτατος αναφέρει ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη ενώπιoν Θεού και Νόμου», καθώς οι ναοί θα λειτουργούν απρόσκοπτα, παρά τα περιοριστικά διατάγματα που ισχύουν από αύριο, Παρασκευή.

Επικαλείται στην εγκύκλιό του την ανοιχτή επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Yγείας στο Ανοικτὸ Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης και άλλοι διεθνούς κύρους επιδημιολόγοι, ενώ υποστηρίζει πως τα περιοριστικά μέτρα είναι μέτρα προορισμένα για να αποτύχουν ώστε, κατά τον ίδιο, «ο λαὸς να φθάσει σταδιακὰ σὲ απόγνωση, η κοινωνία σε χάος και ο συστηματικὰ καλλιεργούμενος εκφοβισμὸς να φυγαδεύσει την πίστη».

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την άποψή της για τους εκκλησιασμούς,  χαρακτηρίζοντας  τα μέτρα που αναφέρονται σε αυτούς υπερβολικά και σημειώνοντας πως ο κόσμος είναι πιστός και  θέλει να εκκλησιαστεί στις γιορτές.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως είχαν  κάνει  προετοιμασίες για να γίνονται δύο και τρεις λειτουργίες τα Χριστούγεννα, τις μεγάλες γιορτές, ώστε να  μπορέσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να εκκλησιαστεί, ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονταν ενώ τώρα, συνέχισε, ήρθαν και ανέτρεψαν τα πάντα.

Επεσήμανε πως δεν θα καλέσουν τον κόσμο να παραβεί τα μέτρα μεν, αλλά καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της, προσθέτοντας πως ο  “κόσμος θέλει να εκκλησιαστεί”.

Ο κόσμος, σημείωσε ο Πάφου Γεώργιος, στερήθηκε το Πάσχα και  δεν μπορεί να μείνει και τα Χριστούγεννα μακριά.