Ο σκαντζόχοιρος της Κύπρου είναι ενδημικό υποείδος και έχει το επιστημονικό όνομα Hemiechinus auritus dorotheae.

Ο κυπριακός σκαντζόχοιρος έχει μέγεθος γύρω στα 18-25 εκατοστά. Το χρώμα του προσώπου και των άκρων του είναι  σταχτόμαυρο. Καθώς ο σκαντζόχοιρος μεγαλώνει, κατά το πρώτο έτος του χάνει τα απαλά αγκάθια που είχε κατά τη γέννησή του και τα αντικαθιστά με μεγαλύτερα και σκληρότερα. Τα αγκάθια που βρίσκονται στο επάνω μέρος του σώματός του έχουν χρώμα απαλό κίτρινο με ραβδώσεις και μήκος περίπου 2 εκατοστά.

Τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου είναι ουσιαστικά τρίχες που έχουν γίνει σκληρές με την εναπόθεση κερατίνης. Κύριο χαρακτηριστικό του κυπριακού σκαντζόχοιρου, που το διαφοροποιεί από τους άλλους σκαντζόχοιρους των γειτονικών περιοχών, είναι τα μεγάλα αυτιά του, τα οποία είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία και τον βοηθούν στο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του αποφεύγοντας την υπερθέρμανση. Άλλα χαρακτηριστικά του κυπριακού σκαντζόχοιρου είναι το λευκό κοιλιακό τρίχωμα, το μικρό γενικά σώμα και το μεγάλο κρανίο.

Μεγάλοι αριθμοί του ντροπαλού αυτού ζώου, συναντώνται σε καλλιεργημένες περιοχές, ακτές, θαμνότοπους, ξέφωτα, αλυκές και ορεινές ζώνες μέχρι του υψομέτρου των 1600 m. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο σκαντζόχοιρος είναι αδρανής τις περισσότερες μέρες.

Είναι νυχτόβιο ζώο, δηλαδή κρύβεται όλη την ημέρα στη φωλιά του και βγαίνει τη νύχτα για να βρει την τροφή του. Τρέφεται κυρίως με έντομα αλλά και με σαλιγκάρια, φρούτα, έντομα, βατράχια, δηλαδή είναι σχεδόν παμφάγο ζώο.

Στην Κύπρο, ο σκαντζόχοιρος δεν έχει φυσικούς εχθρούς αλλά κάθε χρόνο μεγάλοι πληθυσμοί του σκοτώνονται στην άσφαλτο ή πεθαίνουν δηλητηριασμένοι από φυτοφάρμακα.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού