Στις 24 Ιανουαρίου του 2012, χάσαμε έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές μας παγκοσμίως. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σκοτώθηκε, από διερχόμενη μοτοσυκλέτα, καθώς περνούσε τον δρόμο στη Δραπετσώνα, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα». Μιας ταινίας που δεν πρόλαβε να μας δείξει σ΄ αυτή τη ζωή.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρακολούθησε στη Γαλλία μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλοσοφίας, εθνολογίας και βέβαια κινηματογράφου. Από το 1968 και την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, στα 44 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το τέλος, έφτιαξε για μας 14 ταινίες. Με ό,τι τον καθόρισε από μια Ελλάδα αλληλοσπαρασσόμενη, μετεμφυλιακή, χουντική, μεταπολιτευτική, προσφυγική, μια Ελλάδα ξεχασμένη στα ορεινά χωριά της, τραγική στα σύνορά της, αποκαμωμένη στις ομορφιές της, αποξενωμένη και ανιστόρητη στη σύγχρονη ιστορία της.

Για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου μπορεί κανείς ευτυχώς να διαβάσει πλέον πολλά. Οι 15 ταινίες που έκανε σε όλη του τη ζωή μιλούν γι’ αυτόν καλύτερα από τον καθένα. Και περιμένουν πάντα να τις ανακαλύψουμε.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη