Η Έξυπνη και Αειφόρος Διακίνηση (Κινητικότητα) μπορεί να οδηγήσει σε μια Δυνατή Οικονομία και σε ένα υγιές περιβάλλον. Μόνο που η Διακίνηση (κινητικότητα) στη χώρα μας δεν είναι ακόμα ούτε έξυπνη ούτε αειφόρος.

Η Κύπρος στερείται ενός συστήματος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς Σταθερής τροχιάς, όπως είναι ο σιδηρόδρομος. Παρόλο που, στο παρελθόν λειτούργησε ένας κυπριακός σιδηρόδρομος με 62 στάσεις και μήκος 122 χιλιόμετρα, ο οποίος ξεκινούσε από τη Μόρφου και έφτανε μέχρι την Αμμόχωστο. Ο σιδηρόδρομος αυτός λειτούργησε για περίπου 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1905 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1951 [1].

Η χρήση του τρένου ως Μέσο Μαζικής Μεταφοράς έχει τεράστια περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, αφού οι εκπομπές ενός συνηθισμένου τρένου είναι 60 g CO2 ανά χιλιόμετρο επιβάτη, ενώ οι εκπομπές με ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο είναι 133 g CO2 ανά χιλιόμετρο επιβάτη. Δηλαδή, έχουμε περίπου 55% λιγότερες εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο επιβάτη. Επίσης, είναι περίπου 32% λιγότερες και από ένα λεωφορείο [2].

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πλεονεκτήματα του τρένου σε σχέση με τη χρήση του ιδιωτικού οχήματος ή λεωφορείων. Η Κύπρος είναι δεσμευμένη να προχωρήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 24% κάτω από τα επίπεδα του 2005, μέχρι και το 2030. Η μείωση αυτή μπορεί να επέλθει με την προώθηση της χρήσης των τρένων για τη διακίνηση μεταξύ των πόλεων. Η Kορσική είναι ένα νησί της Μεσογείου μικρότερο από την Κύπρο, το οποίο έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο σιδηροδρόμων [3].

Μπορούμε να έχουμε κι εμείς το δικό μας φτηνό, γρήγορο, φιλικό προς το περιβάλλον και αξιόπιστο δίκτυο σιδηροδρόμων. Χρειάζεται όλοι να αγωνιστούμε για να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργίας ενός Νέου Σύγχρονου Κυπριακού Σιδηρόδρομου, ο οποίος θα ενώνει όλες τις πόλεις της Κύπρου με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας. Σήμερα μπορεί να μοιάζει με ένα άπιαστο όνειρο. Αύριο μπορεί να είναι μια πραγματικότητα. Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα μας, υλοποιώντας άπιαστα όνειρα! [4]

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού