Υπάρχουν άραγε εναλλακτικά καύσιμα εκτός από τη βενζίνη, που δεν χρειάζεται πολύ κόπος ή έξοδα για να τα προμηθευτούμε; Κι όμως υπάρχουν! Τα μαγειρικά λάδια!

Tο τηγανισμένο λάδι, ύστερα από απλή επεξεργασία, κινεί οποιαδήποτε πετρελαιοκίνητη μηχανή, περιλαμβανομένων και των αυτοκινήτων ντίζελ τελευταίας τεχνολογίας. Tο λάδι δεν κάνει καθόλου κακό στον κινητήρα, ίσα ίσα που τον λιπαίνει και του δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Eκτός αυτού, η καύση εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους από οποιοδήποτε άλλο προϊόν που έχει ως βάση το πετρέλαιο.

Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου γίνονται πλέον προσπάθειες από εταιρείες, ιδιώτες και δήμους για αξιοποίηση των λαδιών της κουζίνας.

Στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, εφαρμόζεται από το 2011 το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση», που αφορά τη συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά αφού σύμφωνα με στοιχεία, τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα (π.χ. των εστιατορίων) καταλήγουν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, καταστρέφοντας τους υπόγειους υδροφορείς, ρυπαίνοντας το έδαφος και βουλώνοντας τους σωλήνες.

Στο χέρι μας είναι να υποστηρίξουμε αυτές τις καινοτόμες ενέργειες, όπως το πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση», που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τη νέα γενιά.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού