Επιφυλάξεις σε σχέση με τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται σε Λεμεσό και Πάφο εξέφρασε, μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον Πολίτη», ο καθηγητής μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκκης.

Εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα τα οποία, όπως είπε, έπρεπε να επιλυθούν πολύ πιο πριν από την έκδοση των διαταγμάτων.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος είναι μικρή χώρα και δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των πόλεων όπως στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις.

Ο κ. Κωστρίκκης σημείωσε ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν στη βάση επιστημονικών δεδομένων για ψηλό αριθμό λοιμώξεων στις δύο επαρχίες.

Το κοινό, τόνισε ο καθηγητής, πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις και τα μέτρα για να αποφευχθεί το φαινόμενο του «κρουαζιερόπλοιου», κατά την έκφρασή του, που σημαίνει ότι θα προσβληθεί από τον ιό, μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης.

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτίμησε ακόμα ο κ. Κωστρίκκη, καλώντας το κοινό να επιδείξει υπομονή.

Πρόσθεσε ότι αρκετοί εγνωσμένου κύρους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, εκτιμούν ότι πλήγμα στην πανδημία θα επιφέρουν τα εμβόλια νέας γενεάς.

Δύο σημαντικές εταιρείες, η Γερμανική Pfizer και η Αμερικανική Moderna, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη αυτών των εμβολίων, εξήγησε ο κ. Κωστρίκκης, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.