Η βιολογική γεωργία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος γεωργίας σε σχέση με τη συμβατική χημική γεωργία. Στη βιολογική γεωργία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, δηλαδή μέθοδοι χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, χημικών ζιζανιοκτόνων ή κάθε είδους συνθετικών ορμονών. Αντίθετα, στη συμβατική χημική γεωργία χρησιμοποιούνται χημικές μέθοδοι αντιμετώπισης των διαφόρων ασθενειών ή εχθρών της καλλιέργειας, δηλαδή γίνεται χρήση χημικών σκευασμάτων τα οποία συντίθενται στα εργαστήρια, με συνέπειες τόσο τη ρύπανση του περιβάλλοντος και γενικώς της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοσυστημάτων, όσο και την εμφάνιση χρόνιων σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο (καρκίνος, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις, βλάβες νευρικού συστήματος, κ.ά.)

Με τη βιολογική γεωργία παράγονται προϊόντα και τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων, προστατεύεται το περιβάλλον, προστατεύεται το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας, γίνεται αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, διατήρηση της βιοποικιλότητας, δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) ή/και προϊόντα που παράγονται από αυτούς. Με τη βιολογική γεωργία προστατεύεται επίσης η υγεία των αγροτών από την έκθεσή τους σε βλαβερές χημικές ουσίες.

Στην αγορά κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια πολλά βιολογικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα και αυγά, τα οποία φέρουν και τις σχετικές σημάνσεις. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε αυτά τα προϊόντα έναντι αυτών που προέρχονται από τη συμβατική γεωργία. Για ένα καλύτερο περιβάλλον αλλά και για την υγεία, τη δική μας και των ανθρώπων που αγαπάμε.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού