Το Ελ Ιέρο είναι το μικρότερο νησί στο σύμπλεγμα των Κανάριων Νήσων, τα οποία ανήκουν στην Ισπανία και βρίσκονται στα ανοικτά των βορειοαφρικανικών ακτών. Τα τελευταία χρόνια, το νησί αυτό πραγματοποιεί ένα μεγάλο άλμα προς ένα “πράσινο” ενεργειακό μέλλον, στοχεύοντας στην πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των κατοίκων του, μέσω της υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το 2009 άρχισε η δημιουργία ενός υβριδικού, αιολικού-υδροηλεκτρικού έργου στο νησί, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2014. Το επαναστατικό αυτό έργο, με κόστος 80 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 18.700 τόνους ετησίως, ενώ θα περιορίσει την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου στο νησί κατά 40.000 βαρέλια.

Παρόλο που και άλλα νησιά στον κόσμο τροφοδοτούνται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, η καινοτομία του νησιού έγκειται στο ότι είναι το πρώτο που θα εξασφαλίζει συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς καμία σύνδεση με οποιοδήποτε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα. Συγχρόνως, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το εργοστάσιο θα δώσουν ώθηση στον προϋπολογισμό του νησιού, κατά ένα με τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πολλά μπορούμε να κάνουμε και εμείς στην Κύπρο για να καταστεί και η Κύπρος ένα πράσινο νησί στην Ευρώπη.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού