Στις 19 Φεβρουαρίου του 1962 πέθανε ένας Έλληνας γιατρός που τον είπαν παγκόσμιο ευεργέτη. Το όνομά του ήταν Γεώργιος Παπανικολάου και με τις έρευνές του έμελλε να «χαρίσει ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου», όπως γράφει για ‘κείνον η αναμνηστική πλάκα στο Ογκολογικό Ινστιτούτο “Γεώργιος Παπανικολάου” το οποίο βρίσκεται στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, μετά στη Γερμανία και στις 19 Οκτωβρίου του 1913 αποβιβάζεται μαζί με τη σύζυγό του, μετανάστης στο Έλις Άιλαντ. Η ζωή τους στη Νέα Υόρκη είναι σκληρή: ο Γεώργιος Παπανικολάου, με διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Μονάχου, εργάζεται στην αρχή ως πωλητής χαλιών και μετά παραδίδει μαθήματα βιολιού, ενώ η σύζυγός του Μάχη ράβει κουμπιά σε ένα πολυκατάστημα. Με τον καιρό, και με υπομονή, ο Γεώργιος Παπανικολάου αναζήτησε επιστημονική εργασία, συνάντησε ανθρώπους που γνώριζαν τις δημοσιεύσεις και τις έρευνές του στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και το 1914 προσελήφθη στο τμήμα Ανατομίας του Πανεπιστημίου Cornell.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Γεώργιος Παπανικολάου έγινε ο θεμελιωτής του κλάδου της Κυτταρολογίας, κυρίως όμως, με τις έρευνές του, άφησε σε όλους εμάς ένα φτηνό και εύκολο τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το «Pap test» αναγνωρίστηκε και εφαρμόζεται παγκοσμίως, σώζοντας τις ζωές χιλιάδων γυναικών. Ο Γεώργιος Παπανικολάου δεν «πατεντάρισε» ποτέ το τεστ που είχε εφεύρει. Μας το παρέδωσε αφιλοκερδώς, γιατί έτσι πίστευε ότι έπρεπε να κάνει… Αυτός: ο πρωτοπόρος επιστήμονας, ο ακούραστος γιατρός, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά. Και στον άνθρωπο.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη