Μη αναστρέψιμη απώλεια της φύσης θα προκληθεί εάν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το πιο σημαντικό ως τώρα επιστημονικό κείμενο για την κλιματική αλλαγή.

Το έντυπο αυτό είναι η Ειδική έκθεση (Special Report on Global Warming of 1.5°C) για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, που εξέδωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC).

Η συγκεκριμένη έκθεση υπογραμμίζει τις επιπτώσεις πάνω στη γη αν η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεγαλύτερη από 1,5°C. Αποτελεί την πιο εκτεταμένη προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, καθώς είναι βασισμένη στην επανεξέταση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας από χιλιάδες επιστήμονες και την ειδική συμβολή πλήθους εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως.

Η έκθεση του IPCC προέκυψε ως επιτακτική ανάγκη μετά την ιστορική παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, όπου συμφωνήθηκε η ανάληψη δράσης για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση πολλά επιστημονικά δεδομένα, ο μισός αυτός βαθμός Κελσίου θα μειώσει πραγματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με σαφή οφέλη για τους ανθρώπους και τα φυσικά οικοσυστήματα, ο περιορισμός αυτός θα μπορεί να συμβαδίζει με την εξασφάλιση μιας πιο βιώσιμης και δίκαιης κοινωνίας.

Αν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, η διαφορά του μισού βαθμού Κελσίου θα σημάνει τον επηρεασμό 10 εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100.

Η ανάγκη, λοιπόν, για άμεσες, εκτεταμένες και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας είναι επιτακτική.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού