Τα Χριστούγεννα αποτελούν για όλους μας μια από τις ωραιότερες περιόδους του χρόνου, αφού ξαναγινόμαστε για λίγο παιδιά.
Κεντρική θέση στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των σπιτιών καταλαμβάνει το στολισμένο δέντρο, γύρω από το οποίο δημιουργείται η συζήτηση κατά πόσο θα έπρεπε να είναι φυσικό ή πλαστικό. Το 85% των πλαστικών Χριστουγεννιάτικων δέντρων παράγονται στην Κίνα. Για πολλές δεκαετίες, για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκε PVC επικαλυπτόμενο με χημικό σταθεροποιητή χρώματος με βάση τον μόλυβδο.
Σύμφωνα με μελέτες, το συνθετικό δέντρο, όταν ξεπερνά την ηλικία των 9 χρόνων, τότε το PVC αρχίζει να αποδιατάσσεται με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντική πηγή μορίων μολύβδου που μπορούν να καταλήξουν στο ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσουν βλάβη στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ή ακόμη και πνευματική καθυστέρηση.
Επίσης, κατά την κατασκευή, μεταφορά και διανομή των δέντρων, ο όγκος του εκλυόμενου CO2 ανέρχεται στους ~ 600,000 τόνους CO2 / χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο CO2 που δεσμεύεται ετήσια από δάση έκτασης 300 τετραγωνικών μιλίων.
Αντίθετα, κάθε φυσικό δέντρο χαρακτηρίζεται ως «ουδέτερο» ως προς τη συνεισφορά του σε ατμοσφαιρικό CO2, αφού απομακρύνει από την ατμόσφαιρα μεγαλύτερη ποσότητα CO2 από όσο επιστρέφει σε αυτήν, ακόμη και αν αποτεφρωθεί τελείως.
Επιπρόσθετα, μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου, ένα φυσικό δέντρο θα μπορούσε να ανακυκλωθεί, να κομποστοποιηθεί ή ακόμη και να διατηρηθεί σε δοχείο ή γλάστρα για να επαναχρησιμοποιηθεί.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού