Οι βοτανικοί κήποι έκαναν την εμφάνισή τους από τα πολύ παλιά χρόνια. Γνωστοί βοτανικοί κήποι της αρχαιότητας είναι οι «κρεμαστοί κήποι» της Βαβυλώνας που χρονολογούνται περίπου στα 1.500 π.Χ.

Από τα πανάρχαια χρόνια, η Κύπρος ήταν ξακουστή για τα βότανά της. Γίνονταν εξαγωγές στις γειτονικές χώρες βοτάνων και παραγώγων τους, όπως είναι τα αιθέρια έλαια. Μερικά βότανα που εξάγονταν ήταν η ρίγανη, το χαμομήλι, η μαντζουράνα και το λάδανο της ξισταρκάς, που χρησιμοποιείτο εκτενώς στην αρωματοποιία.

Στο νησί μας υπάρχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί βοτανικοί κήποι που μπορούμε να επισκεφθούμε, ώστε να γνωρίσουμε τη βοτανική κληρονομιά του νησιού, όπως ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης».

Ο καθένας μας μπορεί να φτιάξει και τον δικό του μικρό βοτανικό κήπο. Φτιάχνοντας τον δικό μας βοτανικό κήπο, μπορούμε να έχουμε πάντοτε φρέσκα βότανα στο σπίτι για να τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ή και για ενδυνάμωση της πολύτιμης υγείας μας. Κάποια προτεινόμενα είδη είναι η ρίγανη, η σπατζιά (φασκόμηλο), η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η λουΐζα και ο δυόσμος.

Μια καλή ιδέα για τη δημιουργία του βοτανικού μας κήπου, είναι να ομαδοποιούμε τα βότανα ανάλογα με τις ανάγκες τους σε ηλιοφάνεια και έδαφος, γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα μεσογειακά βότανα είναι ξηροφυτικά, δηλαδή έχουν περιορισμένες απαιτήσεις σε νερό. Η φύτευση των βοτάνων μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά είναι προτιμότερο να αποφεύγεται το καλοκαίρι οπότε επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού