Ο αρκόθουπος ή, όπως αλλιώς ονομάζεται, νανόμπουφος, είναι μια εντυπωσιακή νυκτόβια κουκουβάγια με βασικά χρώματα το γκρίζο και το καφέ. Έχει το επιστημονικό όνομα Asio otus.

Ο αρκόθουπος έχει μήκος σώματος περίπου 36 εκατοστά και άνοιγμα φτερών σχεδόν ένα μέτρο. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι οι εντυπωσιακές μεγάλες τούφες φτερών στα αυτιά του. Φωλιάζει συνήθως σε εγκαταλειμμένες φωλιές άλλων πουλιών, κυρίως των κοράζινων.

Μπορεί όμως να τον συναντήσει κανείς και σε κουφάλες δένδρων σε δασικές περιοχές, αλλά και ερειπωμένα σπίτια, κήπους και βάλτους. Η τροφή του αποτελείται από έντομα, μικρά πουλιά, βατράχια και ποντίκια.

Το νυκτόβιο αυτό πουλί είναι και μόνιμος κάτοικος αλλά και μεταναστευτικός επισκέπτης στο νησί μας. Η περίοδος αναπαραγωγής του αρκόθουπου είναι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Το θηλυκό γεννά 4-6 αυγά, τα οποία κλωσάει για 25-30 μέρες. Είναι ένα είδος πουλιού που πολύ δύσκολα μπορεί να το δει ανθρώπινο μάτι.

Μπορούμε όμως να ακούσουμε το κελάηδημά του, το οποίο συνδέεται με προλήψεις και δεισιδαιμονίες για επερχόμενα αρνητικά γεγονότα.

Σύμφωνα με τον «Περί Προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων νόμο», ο αρκόθουπος είναι προστατευόμενο είδος πουλιού.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού