Στις 13 Δεκεμβρίου του 1968, κυκλοφόρησε ένας δίσκος σταθμός, και όχι μόνο κατ’ όνομα. Ο τίτλος του ήταν «Ο σταθμός» και ήταν ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Μάνου Λοΐζου.

Ο δίσκος «Σταθμός» του Μάνου Λοΐζου έχει πέντε ορχηστρικά και εφτά τραγούδια, με τους στίχους στα έξι από αυτά του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Σήμερα, μισόν και πλέον αιώνα μετά, όλοι μας έχουμε τραγουδήσει όλα τραγούδια του δίσκου, ενός δίσκου που αποδείχθηκε πως εγκαινίασε μια ολόκληρη εποχή.

Ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Μάνου Λοΐζου είχε τίτλο «Ο σταθμός», χρειάστηκε 214 ώρες ηχογράφησης για να ολοκληρωθεί, μας έδωσε τραγούδια που άντεξαν και θα αντέξουν στον χρόνο, και απέδειξε πως όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται εκείνους που παρ’ ό,τι άγνωστοι ή άσημοι ίσως έχουν κάτι να πουν, απέδειξε πως συνήθως δεν διαψεύδονται. Δύο χρόνια μετά, ο Σταύρος Κουγιουμτζής θα ηχογραφούσε και εκείνος τον πρώτο του προσωπικό δίσκο και τον θυμηθήκαμε γιατί ήταν αυτός που έλεγε πως όταν ακούει το “Δελφινάκι”, αισθάνεται πως τα δυο του πόδια βρέχονται στη θάλασσα.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη